44 de ani de la POTOPUL CARE A MĂTURAT JUDEŢUL CLUJ: "Era apă pe toate străzile"
Au trecut 44 de ani de când județul Cluj a fost stăpânit de ape. În luna mai a anului 1970, clujenii au fost luați prin surprindere de ploile care au căzut fără încetare, timp de o săptămână.
Apele Someșului s-au umflat și au ieșit din matcă, ceea ce a dus la adevărate dezastre în unele zone ale județului, scrie voceatransilvaniei.ro.
Cele mai afectate zone ale județului au fost orașele Dej și Gherla. Someșul Mic și Someșul Mare s-au revărsat, iar străzile, parcurile și multe dintre clădirile din Gherla și Dej au fost inundate. Costan Morar, actualul primar al municipiului Dej își amintește că era apă peste tot. "A plouat mult, era apă pe toate străzile și autoritățile de atunci au luat decizia să înfiinteze Cartierul Sinistraților. Era situat la un kilometru și jumătate de centrul orașului, într-o zonă unde nu era atâta apă. Situația oamenilor a revenit la normal abia după 10 zile, atât a durat până când s-au retras apele", a spus pentru voceatransilvaniei.ro, Costan Morar, primarul municipiului Dej.
Urgia apelor a luat viața a nouă oameni din zona Dej și Gherla și a provocat pagube imense. Așa că însuși dictatorul Nicoale Ceaușescu a venit în acele zile într-o vizită oficială în județul Cluj, să vadă cum e gestionată situația. Potrivit gherlainfo.ro, în data de 14 mai, adică la 3 zile de la începerea ploilor, bilanțul dezastrului era dramatic. "Primele constatări sunt alarmante. Reţeaua hrănitoare de energie – electrică, apă potabilă, gaze, comunicaţii – fără de care este de neconceput pulsul urban, a rămas inertă. S-au întrerupt căile de comunicaţii pe liniile CFR spre Beclean, Baia Mare şi Cluj şi pe şoselele naţionale care duc la Bistriţa şi Baia Mare”, arată consemnările din acea vreme.
VEZI GALERIA FOTO AICI