MENIU

4 sfaturi esențiale de la Arsenie Boca pentru a ne proteja de boli - Cum trebuie să mâncăm

Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca a fost un duhovnic renumit, care a lăsat multe învățături despre viața spirituală și trupească. Printre acestea, se numără și câteva sfaturi pentru cei care suferă de diverse afecțiuni sau vor să se ferească de ele.

1. Să ne rugăm înainte și după masă. Părintele Arsenie Boca spunea că rugăciunea este o armă puternică împotriva bolilor, pentru că ne aduce aproape de Dumnezeu și ne curăță de păcate. De aceea, el recomanda să ne rugăm cu credință și smerenie înainte și după ce mâncăm, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile primite și cerându-i ajutorul și binecuvântarea.

2. Să facem semnul crucii peste tot ce mâncăm. Un alt sfat al părintelui Arsenie Boca era să facem semnul crucii peste tot ce mâncăm, fie că este vorba de pâine, fructe, legume, carne sau apă. El spunea că semnul crucii este un semn al biruinței asupra răului și al sfințirii lucrurilor materiale. Prin semnul crucii, noi ne amintim de jertfa lui Hristos pentru noi și de puterea Lui vindecătoare.

3. Să postim după rânduiala Bisericii. Părintele Arsenie Boca îndemna pe toți credincioșii să respecte posturile stabilite de Biserica Ortodoxă, pentru că postul este o formă de curățire sufletească și trupească. El spunea că postul ne ajută să ne stăpânim patimile, să ne înfrânăm pofta de mâncare și să ne hrănim cu cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, postul ne face mai sensibili la suferința celorlalți și mai milostivi față de ei.

4. Să nu mâncăm prea mult sau prea puțin. Un ultim sfat al părintelui Arsenie Boca era să avem o măsură în tot ce facem, inclusiv în ceea ce privește alimentația. El spunea că nu este bine să mâncăm prea mult, pentru că astfel ne îngreunăm trupul și mintea și ne îndepărtăm de Dumnezeu. Dar nici să nu mâncăm prea puțin, pentru că astfel ne slăbim organismul și nu avem putere să ne împlinim datoriile față de noi înșine și față de ceilalți. El recomanda să mâncăm cât este necesar pentru a ne menține sănătoși și vigilenți.

Acestea sunt câteva dintre sfaturile pe care părintele Arsenie Boca le-a lăsat moștenire celor care vor să se îngrijească de sănătatea lor sufletească și trupească. Dacă le vom urma cu credință și dragoste, vom avea parte de pace, bucurie și vindecare.

Mai multe articole despre:
Arsenie Boca sfaturi sanatate