MENIU

4 diete care periclitează sănătatea inimii. Semnalul de alarmă tras de nutriționiști

Sursa foto: Pixabay

Dincolo de nevoia de a reveni la o greutate normală, trebuie să ții cont dacă regimul pe care îl alegi poate pune în pericol sănătatea inimii. Nu te gândi doar la calorii, ci și la efectele secundare.

Din multitudinea de regimuri disponibile pentru reconturarea siluetei, nu orice opțiune va preveni bolile cardiace. Chiar dacă vrei foarte mult să porți din nou hainele preferate și să te simți atrăgătoare este esențial să ții cont și de sănătatea inimii. Ingredientele care compun un meniu nu sunt întotdeauna sănătoase, chiar dacă efectul este de a elimina kilogramele în exces. 

Iată ce diete pot periclita sănătatea inimii, potrivit nutriționiștilor:

1. Dieta ketogenică

Acest plan de alimentație încă nu a fost testat o perioadă îndelungată, nefiind cunoscute toate efectele pe termen lung. În cadrul dietei ketogenice 70% dintre calorii provin din grăsimi și numai 5% sunt reprezentate de carbohidrați. Restul de 25% este destinat proteinelor. Este o mare diferență față de recomandările de 45-65% pentru carbohidrați, 20-35% proteine și 10-35% grăsimi. Există unele studii care au relevat potențialul dietei de a echilibra nivelul colesterolului și al trigliceridelor, dar acest lucru se întâmplă numai dacă sunt alese grăsimile nesaturate.

Dacă este favorizat untul pot apărea rapid probleme. În plus, rezultatele pozitive sunt înregistrate de regulă pe termen scurt pentru că multe persoane nu pot menține dieta o perioadă îndelungată sau au probleme digestive și întrerup regimul.

O zi tipică pentru dieta ketogenică arată astfel:

- Micul dejun: ouă gătite cu unt, bacon și avocado;

- Masa de prânz: salată cu pește sau carne, brânză și mult dressing pe bază de ulei;

- Gustările: carne sau felii de brânză;

- Cina: carne de vită cu lapte de cocos, legume cu puțini carbohidrați și conopidă mărunțită.

Concluzia: Deși nu s-a ajuns la un rezultat decisiv, este mai util să alegi o dietă verificată în cadrul studiilor pe o durată îndelungată pentru a fi sigură că nu ești predispusă la boli cardiace.

2. Dieta Paleo

Această dietă este bazată pe meniul strămoșilor noștri. Conține carne, ouă, pește, nuci, semințe, legume și fructe. Meniul paleo elimină complet cerealele, fasolea, produsele lactate, alimentele procesate și zahărul rafinat.

Deși susținătorii dietei consideră că reduce riscul de afecțiuni cronice, nu există încă studii care să dovedească acest lucru. 

O zi tipică din dieta Paleo arată astfel:

- Micul dejun: ouă gătite în ulei de cod, cu legume;

- Masa de prânz: pulpe de pui cu un cartof copt și legume;

- Gustările: nuci și semințe cu miez de nucă de cocos neîndulcit;

- Cina: friptură cu legume.

Concluzia: Este bine că nu se consumă alimente procesate și zahăr rafinat, însă evitarea leguminoaselor și a cerealelor, care sunt surse esențiale de fibre nu este utilă pentru sănătatea inimii.

3. Dieta cu mulți carbohidrați și puține grăsimi

În anii ‘80 și ‘90 nutriționiștii erau convinși că dacă se consumă grăsimi și alimente care conțin colesterol efectul va fi de îngrășare și creștere a colesterolului din sânge. În timp s-a constatat că această idee este greșită. De multe ori acest tip de regim a condus la un consum excesiv de carbohidrați rafinați și zahăr, crescând dramatic numărul de cazuri de obezitate și boli cardiace. 

Deși încă se dezbate cantitatea exactă de grăsimi saturate care deteriorează funcțiile inimii, deja s-a stabilit că un meniu cu prea puține grăsimi nu reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare comparativ cu meniurile bogate în grăsimi.

O zi tipică dintr-o astfel de dietă cuprinde:

- Micul dejun: cereale cu lapte degresat și o banană;

- Masa de prânz: piept de pui cu maioneză light, o chiflă și salată verde;

- Gustările: covrigei sau popcorn cu un măr;

- Cina: paste cu sos de tomate și carne slabă de curcan.

Concluzia: Unele grăsimi sunt benefice, fiind recomandat să integrezi grăsimile poli și mononesaturate în meniul zilnic pentru a-ți proteja inima.

4. Dieta Whole 30

Reprezintă un regim ținut timp de 30 de zile, după care de obicei persoanele revin la obiceiurile alimentare negative. Aceasta este și principala problemă: 30 de zile mănânci exclusiv alimente naturale cum sunt legumele, carnea slabă, ouăle, peștele, fructele și grăsimi provenite din avocado, nuci și semințe, eliminând orice variantă procesată (produsele lactate, cerealele, leguminoasele, zahărul și alcoolul), dar după aceea introduci din nou diferite alimente pentru a vedea care au efecte nocive.

Acest regim elimină multe alimente utile pentru inimă, de exemplu iaurtul, kefirul, cerealele integrale și leguminoasele.

O zi tipică pentru dieta Whole 30 cuprinde: 

- Micul dejun: ouă și legume, gătite în ulei de cocos;

- Masa de prânz: salată cu avocado și carne de pui;

- Cina: friptură cu legume și cartofi dulci, gătite în ulei de cocos.

Concluzia: La fel ca și în cazul dietei Paleo, nu este recomandat să elimini complet anumite grupuri de alimente pentru că ai putea crește riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Sursa: eva.ro

Mai multe articole despre:
diete efecte diete