MENIU

30 de mii de hectare, ARSE de secetă în doar 24 de ore! Nivel CRITIC al Dunării. Petre Daea: Nu există niciun colțișor din țară unde să nu avem secetă

Secetă

Crește numărul culturilor calamitate din cauza secetei extreme. Peste 30 de mii de hectare au fost distruse in ultimele 24 de ore, iar fermierii spun că cele mai afectate sunt culturile de floarea soarelui, porumb și grâu. De eparte, cea mai gravă situație este în estul țării. Numărul suprafețelor afectate de secetă ar putea crește însă, în condițiile în care valul de caniculă persistă. Inclusiv ministrul Agriculturii spune că România este în pragul unei crize. 

Seceta a afectat culturile din jumătate de ţară, astfel că peste 150.000 de hectare din 20 de judeţe sunt calamitate.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că de la intrarea Dunării în România şi până în judeţul Giurgiu nu există nicio posibilitate de irigare.

"Până în județul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de a iriga, datfiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde - punctual la Zimnicea -  plaja care s-a născut în urmă retragerii apei se întinde pe o lățime de aproximativ 500 de metri.

În muulte județe ale țării, porumbul ca și furaj nu mai poate alimenta fermele zootehnice care folosesc în relația furajeră această cereală", a precizat ministrul Daea.

Din păcate, vremea nu va fi de partea fermierilor nici în perioada următoare. România este lovită din nou de fenomene extreme.

"Ajungem la ultimul mesaj de atenționare care este de Cod galben pentru mâine și poimâine deoarece, în ciuda furtunilor, masa de aer cald nu e dislocuită. E doar o întrerupere a simțirii ei la cote foarte accentuate în sudul țării. Pe fondul atingerii unor temperaturi de 33-37 grade, vom resimți o caldură sufocantă", a afirmat Gabriela Băncilă, director de meteorologie operațională în cadrul ANM. 

Totodată, meteorologii spun că în zilele caniculare, România va fi lovită și de furturi puternice de scurtă durată.