25 de românce, diagnosticate zilnic cu cancer la sân
Concluzia campaniei de control mamar “Nu am făcut destul 2015”, desfăşurată în 7 judeţe (Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi), sunt dramatice: 83,7% dintre cele 1.025 de femei consultate din mediul rural, nu mai făcuseră, anterior, nicun control medical la sân! Dintre ele, 8,5% prezintă suspiciuni de cancer mamar!
Campania, derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenţilor din Medicină Bucureşti, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea de sănătate a femeilor din România, potrivit evz.ro.
În ţara noastră nu există un program de screening mamar, iar cele mai multe paciente ajung la medic cu stadii avansate de boală.
“Că să fie curabil, cancerul la sân trebuie să fie depistat într-un stagiu pe măsură, adică 1 sau 2, or dacă ajungi la medic atunci când te doare, daja e prea târziu”, a explicat dr. Cătălin Costovici, de la de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române.
“Suntem campioană Europei la mortalitate datorată cancerului. Nu avem acces la investigaţii, nu avem acces la tratament, nu avem acces la molecule noi… Am ajuns să ne cerşim dreptul la sănătate. Asta în condiţiile în care mortalitatea în România la pacientele cu cancer la sân este de 36%, mai mare decât media europeană – 29% şi decât cea mondială, de 31%”, a explicat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC) din România.