MENIU

23 de ani de la atentatul terorist din Statele Unite! Au apărut imagini noi cu momentul prăbușirii turnurilor gemene

23 de ani de la atentatul terorist din Statele Unite! Au apărut imagini noi cu momentul prăbușirii turnurilor gemene

Astăzi, 11 septembrie, se împlinesc 23 de ani de la atentatul terorist din Statele Unite. Atacul grupării Al Qaeda din 2001 asupra celor două clădiri emblematice a schimbat lumea radical. Cei mai mulți americani au susținut o reacție militară, iar în cele din urmă, Bin Laden a fost ucis. Luna trecută 3 inculpați ai atentatelor din 11 septembrie au scăpat de pedeapsa cu moartea după ce și-au recunoscut vinovăția. Vorbim despre un pakistanez care i-a prezentat lui Osama bin-Laden ideea de a deturna avioanele și de a le dirija către clădirea World Trade Center. 

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, două avioane pline cu pasageri au lovit Turnurile World Trade Center din New York, al treilea a lovit clădirea Pentagonului, iar un al patrulea s-a prăbușit pe un câmp din Pensylvannia. Toate au fost deturnate de 19 teroriști, membri ai grupării Al Qaeda din Afghanistan.

Aproape 3.000 de persoane din peste 90 de țări au murit în urma atentatului, iar alte 6.000 au fost rănite.

Președintele de la acea vreme, George W. Bush a declarat război împotriva terorismului.

Pe 1 octombrie 2001, Statele Unite au început un conflict armat în Afghanistan împotriva grupărilor teroriste. După 10 ani de misiuni extreme, Osama Bin Laden, creierul atentatului din 11 septembrie, a fost ucis.

Americanii s-au pronunțat majoritar în favoarea retragerii din Afganistan. În 2021, președintele Biden ia această decizie, iar războiul se termină cu victoria talibanilor.

Inclusiv România a luptat în acest război cu peste 1.000 de militari. În atentatul din 11 septembrie au murit și 5 români care lucrau în Turnurile Gemene.

La locul tragediei a fost ridicat turnul One World Trade Center de peste 541 de metri, iar după două decenii continuă să fie identificate victime ale acelui atentat. La 22 de ani de la comemorare, grație tehnologiei, au mai fost identificate alte două victime. 

Statele Unite ar putea permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme de RAZĂ LUNGĂ

Mai multe articole despre:
atentat terorist turnuri gemene