MENIU

2020, unul dintre cei mai călduroși ani din istorie. MESAJUL îngrijorător al secretarului general al ONU

2020, unul dintre cei mai călduroși ani din istorie. MESAJUL îngrijorător al secretarului general al ONU

Organizația Meteorologică Mondială a declarat că anul trecut a fost unul dintre cei mai călduroși trei ani înregistrați vreodată, în ciuda efectului de răcire al fenomenului La Niña. Secretarul general al ONU António Guterres a declarat că această constatare arată că planeta se apropie de o creștere catastrofală a temperaturilor, cu 3 până la 5 grade Celsius, în cursul actualului secol.

Conform BBC, 2020 chiar nu ar fi trebuit să fie printre cei mai calzi ani. La sfârșitul anului a avut loc fenomenul meteo La Niña, care răcește vremea în mod natural.

Însă puterea de încălzire a gazelor cu efect de seră este într-atât de mare încât 2020 e acum, alături de 2016 și 2019, printre cei mai călduroși trei ani înregistrați vreodată, scriu jurnaliștii de la Radio România Actualități. Cercetătorii spun că diferențele dintre acești trei ani sunt aproape insesizabile. Ultimii doi încheie un deceniu remarcabil de călduros, iar dacă emisiile de carbon nu vor fi reduse rapid, ne putem aștepta la știri similare și în anii următori.

Mai multe articole despre:
mediu poluare aer