MENIU

"2017 a fost anul hoților. Poate fi 2018 al nostru?"

Proteste masive, duminica

Anul 2017 a fost un an al ofensivei împotriva justiției independente. Un an în care hoții, plagiatorii, cei cu diplome obținute la fabrici de profil au dat dat asalt după asalt împotriva celor care au îndrăznit să îi deranjeze, se arată într-un editorial Ziare.com.

"Au acumulat experiență, a fost anul în care totul le-a mers din plin. Eliberați din închisoare, plini de bani și beți de putere, și-au dat jos măștile.

Restul temelor nu au contat. Reforma în sănătate s-a oprit. Drumurile noastre toate au rămas la fel de aglomerate și de nereparate. Educație, locuri de muncă nu au interesat.

Cum bine spunea (fostul) doctor în drept și prim ministru Victor Ponta: "Țara asta se descurcă". Așa a făcut. Fără nici un merit al conducătorilor săi.

A fost anul reciclarii deseurilor politice. Darius Valcov, infractor si traseist politic, a elaborat programul de guvernare. Tot el a evaluat guvernul. Cel care a iesit cel mai prost la evaluare si-a dat demisia din guvern. Apoi a votat pentru demiterea guvernului din care isi daduse demisia. Apoi a devenit noul prim-ministru.

Fostul prim-ministru, demis de propriul partid, prin motiune de cenzura, premiera europeana, a primit o functie foarte banoasa de la acelasi partid.

Din acelasi guvern si-a dat demisia faimosul jurist Iordache, cu studii facute pe genunchi, jalnic plagiator dintr-un adversar politic. Motivul a fost ordonata 13, care mai scapa din hoti, adoptata, cum altfel, hoteste. A primit imediat un post de vicepresedinte al Parlamentului si de presedinte al unei comisii in care sa isi bata joc linistit de cate legi doreste. Nu este teatru absurd, asa s-au intamplat lucrurile. Si se vor mai intampla, inca nu au terminat.

Tema justitiei a impartit tara in doua tabere, inegal vizibile. Cele doua Romanii despre care vorbea Adrian Nastase. Una care se lasa furata, daca este mintita la televizor si i se da si ei ceva. Cea care a crezut ca taranistii tipareau dolari, ca Regele aducea mosierii inapoi, apoi a crezut ca Basescu face politie politica, apoi ca binomul ii supara in mod nedrept pe milionarii in euro, iar acum crede ca statul paralel are toate rudele angajate pe bani multi la stat, copiii la cele mai scumpe scoli private din strainatate, mosii in Teleorman si bogatii nemasurate in Brazilia si Madagascar. Statul paralel a facut asta, nu hotii cu venituri bugetare.

Cealalta Romanie, care s-a vazut la votul pentru alegerile prezidentiale, a lipsit de la cele parlamentare. A participat la proteste, cu putine rezultate. Tardiv. Puterea este pe mana celor care nu dau "doi bani" pe ei. Am ajuns sa ii vedem injurand grotesc in Parlament", scrie Ciprian Apetrei.

Pentru 2018 imi doresc ca cealalta Romanie sa isi revina, sa se repuna in drepturi, mai spune autorul. Daca vi se pare ca acest circ este inevitabil, nu este. În diaspora, la alegerile parlamentare, cei care acum isi bat jos de legi si de altceva nu sunt interesati, PSD, ALDE si UDMR, au obtinut impreuna 0 (zero) mandate. Ar fi putut continua reforma din sanatate, ne-am fi putut interesa de problemele cronice ale tarii: infrastructura, educatia si accesul incorect la resursele publice.

Mai multe articole despre:
proteste