MENIU

20 iunie, Solstițiu de vară: ce să NU faci în cea mai lungă zi din an. Doar așa te ferești de ghinion!

Solstițiul de vară marchează cea mai lungă zi din an și momentul oficial al începutului verii în calendarul astronomic. Cunoscut și ca Ziua Soarelui, solstițiul de vară este o sărbătoare încărcată de tradiții și ritualuri în diverse culturi.

În 2024, solstițiul are loc pe 20 iunie la ora 23:50, când soarele atinge unghiul maxim de ridicare deasupra orizontului, oferind cea mai lungă perioadă de lumină naturală într-o zi. 

Solstițiul este momentul din an când Soarele atinge cea mai mare sau cea mai mică înălțime față de Ecuator. Solstițiul de vară este cea mai lungă zi a anului. După această dată, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă treptat, iar cea a nopții să crească, până la solstițiul de iarnă, care are loc pe 21 decembrie.  

Solstițiul de vară 20 iunie 2024: Eveniment cum n-am mai avut de 228 de ani. Cum va schimba viața fiecărei zodii în parte

Termenul "solstițiu" provine din faptul că Soarele pare să "stagneze" în mișcarea sa pe cer. În unele regiuni, cum ar fi țările Nordice, solstițiul de vară este asociat cu perioadele de crepuscul prelungit, inclusiv "nopțile albe", când lumina zilei persistă aproape în întregime pe durata nopții. 

Începe Solstițiul de vară din 2024  

Pe 20 iunie 2024, solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică, fiind ziua din an care are cele mai multe ore de lumină naturală. Soarele răsare la cea mai nordică poziție a sa, iar la București va răsări la ora 05:31 și va apune la ora 21:03. Fenomenul are loc mai devreme decât în ultimii 228 de ani, anticipând cu o zi debutul verii. După acest moment, zilele vor începe să scadă în durată, iar nopțile să crească, pregătind terenul pentru solstițiul de iarnă din decembrie. 


Tradiții și superstiții de Solstițiu 

Solstițiul de vară este sărbătorit în numeroase culturi din întreaga lume, având rădăcini adânci în ritualurile păgâne. În Europa, această perioadă era dedicată zeilor fertilității prin ritualuri de foc și dansuri purificatoare. O sărbătoare precreștină binecunoscută este Beltane, festivitate a celticilor în care se practicau ritualuri de dans și foc pentru a celebra fertilitatea.

În cultura nordică, solstițiul de vară este cunoscut ca Litha, iar în cultura anglo-saxonă este denumit Midsummer. Aceste sărbători sunt marcate prin petreceri în aer liber, dansuri în jurul focurilor și respectarea tradițiilor menite să aducă noroc și prosperitate. 

De asemenea, solstițiul de vară este asociat cu practici magice pentru a atrage belșugul și iubirea. Una dintre tradițiile populare implică un ritual realizat la miezul nopții, despre care se spune că îndeplinește orice dorință. Pentru acest ritual, este necesar un bilețel pe care să scrii dorința, care apoi este împăturit și ars în focul unei lumânări. În plus, se spune că în ziua solstițiului de vară este bine să faci baie în lacuri sau râuri pentru efectul curativ și de renaștere.

În această zi, când soarele dansează pe cer sau rămâne imobil la amiază, nimeni nu are voie să lucreze, spun vechile tradiții. 

În unele locuri, oamenii practică spălatul cu rouă adunată în ajunul solstițiului, considerată o practică magică pentru frumusețe. Spălatul cu ierburi în noaptea solstițiului era văzut ca o cură pentru refacerea sănătății. 

În România, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, marcată pe 24 iunie, o festivitate dedicată zânelor bune din mitologia locală, despre care se credea că aduc noroc și fertilitate.