MENIU

2 din 3 părinți susțin începerea școlii în format clasic - sondaj IRES

2 din 3 părinți susțin începerea școlii în format clasic

Două treimi dintre părinți s-au pronunțat în favoarea începerii școlii în format clasic, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat. Aceștia provin în special din Transilvania și Banat, zone cu infrastructură școlară mai bună decât în alte regiuni și în care copiii învață cu preponderență într-un schimb, arată un sondaj realizat de IRES. O treime dintre părinți nu agreează începerea școlii în format clasic în actualul context epidemiologic. Este vorba în proporție mai ridicată despre părinți din sudul țării, care își doresc reluarea cursurilor în format hibrid sau online.

Potrivit studiului, 6 din 10 părinți cred că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase, un sfert ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online. Părinții care optează pentru școala în format clasic sunt, în proporții mai ridicate, cei care locuiesc în mediul rural. Favorabili sistemului hibrid sunt, în proporții mai ridicate, părinții liceenilor din mediul urban, iar sistemul online este preferat de către părinții din sudul țării.

Jumătate dintre părinții chestionați au spus că sunt conștienți că elevii vor avea probleme în respectarea noilor reguli pentru prevenirea bolii și că profesorii nu au pârghiile necesare impunerii acestora. Potrivit studiului, 40% dintre elevi învață în școli supraaglomerate, în două sau mai multe schimburi, o piedică importantă în realizarea distanțării fizice și respectării normelor sanitare. În acest context, 8 din 10 părinți ai elevilor din învățământul preuniversitar au spus că doresc să fie implicați direct în decizia participării fizice a copilului la școală pentru a se asigura că iau cea mai bună decizie în ce privește viitorul lor și al familiei.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 10-14 august, pe un eșantion de 1.175 de părinți cu copii de vârstă școlară (5 - 19 ani) și are o marjă  de eroare de ± 2,7%

Mai multe articole despre:
ires scoala in format clasic noul an scolar