MENIU

18 DECEMBRIE 1989: Timişorenii continuau protestele, în ciuda zecilor de morţi din ziua precedentă

18 DECEMBRIE 1989: Timişorenii continuau protestele, în ciuda zecilor de morţi din ziua precedentă

În urmă cu 27 de ani, pe 18 decembrie 1989, timişorenii continuau protestele, în ciuda zecilor de morţi din ziua precedentă. Dictatorul Nicolae Ceauşescu lăsa în acea zi situaţia în mâinile soţiei şi apropiaţilor şi pleca în Iran. Şi tot atunci, românii aflau de la Europa Liberă adevărul despre ce se întâmplă în oraşul de pe Bega. 

În dimineaţa zilei de luni, 18 decembrie 1989, Ceauşescu pleca într-o vizită în Iran, deşi cu o zi înainte zeci de oameni muriseră la Timişoara. Problemele ţării erau lăsate în grija Elenei Ceauşescu, a lui Emil Bobu şi Manea Mănescu. 

După-amiază, aproape 500 de manifestanţi au ieşit din nou în stradă la Timişoara. Soldaţii au tras focuri de avertisment şi au aruncat grenade lacrimogene. Apoi, au deschis focul rănind zeci de manifestanţi. Alţii au fost arestaţi. 

Între timp, românii aflau adevărul despre ce se întâmplă în oraşul de pe Bega de la Europa Liberă. Ţara noastră era izolată. Graniţele fuseseră închise. 

Tot la Europa Liberă, în seara de 18 decembrie, regele Mihai le transmitea românilor un mesaj de solidaritate.

Noaptea de 18 decembrie 1989 a fost una cumplită. Mai marii statului au decis să şteargă urmele măcelului care a avut loc cu o zi înainte. Aşadar, în ceea ce a purtat numele de "Operaţiunea Trandafirul", aproximativ 40 de cadavre au fost furate din morga spitalului Timişoara şi transportate la Bucureşti unde a doua zi urma să fie incinerate. 

 
Mai multe articole despre:
Revoluţie Revoluţie 1989