MENIU

16 jurnaliști, antrenați pentru război de cei mai complecși militari din Armata Română

În perioada 17-23 iulie 2022, Ministerul Apărării Naţionale a organizat cea de-a XVIII-a ediţie a cursului pentru jurnalişti care transmit din zone de conflict. Jurnaliști de la diverse mass-media centrale și locale au fost cursanți, timp de 7 zile, sub comanda Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale. Cursul a pregătit, din anul 2004 şi până în prezent, 332 de jurnalişti.Programul de pregătire a conținut activități teoretice şi practice, care permit executarea acțiunilor de luptă în cele trei medii: maritim, aerian și terestru (scufundări, salturi din ambarcațiuni rapide, trageri speciale, proceduri specifice cu explozivi, supraviețuiri) organizate în cadru tactic, pentru marcarea inamicului.

16 jurnalişti de televiziune, radio şi presă scrisă s-au pregătit alături de militarii români pentru o eventuală participare în teatre de operaţii. Cursul a fost organizat de Direcţia informare şi relaţii publice (DIRP) a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul garnizoanelor din Constanţa, Mangalia şi Babadag, sub supravegherea şi coordonarea colonelului Renato Nadolu şi a colonelului Monica Szlavik, din cadrul DIRP a MAPN.

Timp de o săptămână, militarii din echipele de luptători ale Forțelor pentru Operații Speciale (GNFOS) i-au instruit pe jurnaliști în două module, teoretic şi practic, prin intermediul cărora au acumulat cunoştinţe privind procedurile de lucru pe timpul operaţiilor militare, reguli de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, securitatea operaţională, caracterizarea teatrelor de operaţii din punct de vedere al riscurilor, proceduri de acordare a primului ajutor, etc.

De asemenea, cursanţilor le-a fost prezentată tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea unor structuri militare din Armata României care au participat la misiuni în teatre de operaţii sau alte zone de conflict, tehnici de supravieţuire, trageri demonstrative cu armamentul din dotare, mijloace de protecţie CBRN, precum şi modul de executare a unei misiuni într-o zonă de conflict sau de operaţii militare.

Activitățile au început încă din ziua de duminică. După prezentarea cursanților și a tututor participanților, a avut loc un briefing de prezentare caracteristici zone de conflict/TO în care acționează FOS, dar și aspecte privind relațiile militari-jurnaliști pe timpul operațiilor militare.

Luni, după ceremonia de ridicare a pavilionului și deschiderea oficială a cursului, jurnaliștii au cunoscut armamentul și tehnica FOS și au avut parte de instrucție medicală. Ulterior, în poligonul militar din Mangalia, s-a desfășurat instrucția genistică/EOD și instrucție pentru apărarea NBC. După-amiaza i-a găsit pe cursanți și instructori în insula Mangalia, acolo unde au învățat topografie militară și tehnici de supraviețuire.

Marți, desfășurarea de forțe a avut loc la Babadag, la Regimentul 307 Infanterie Marină, acolo unde s-a făcut instrucție navală, dar și ambarcarea la bordul PMn 274. O zi mai târziu, cursanții au aflat reguli și măsuri de siguranță pentru executarea tragerilor. Au avut loc trageri cu armamentul AIRSOFT, Cupa jurnalistului la tir și un exercițiu demonstrativ. Mai târziu, în insula Mangalia, s-a făcut instrucția de scufundare și au avut loc salturi de luptă din RHIB.

Joi spre vineri, participanții au avut „noapte albă”. Activitățile au început în Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, acolo unde jurnaliștii au participat la un zbor cu o aeronavă SPARTAN a MAPN în cadrul căruia parașutiștii militari FOS au efectuat salturi. După-amiaza, toată lumea s-a încolonat către Babadag, în teatrul de operații. Întreaga noapte au avut loc „atacuri” ale inamicului. Jurnaliștii au fost integrați într-un exercițiu tactic prin intermediul căruia au putut pune în practică procedurile de comunicare cu adversarul dobândite la modulul de teorie. Cursul s-a încheiat sâmbătă cu ceremonia de final și acordarea diplomelor, dar și cu părerea de rău, în ciuda oboselii specifice, a faptului că s-a încheiat o săptămână grea, dar frumoasă și productivă în care militarii Forțelor de Operații Speciale au demonstrat că sunt speciali cu toate riscurile.

 

Mai multe articole despre:
jurnalisti razboi corespondenti armata romana mapn fos