MENIU

15 sfaturi utile pentru a câştiga respectul copilului tău

Foarte mulţi părinţi se plâng de faptul că, de cele mai multe ori, trebuie să apeleze la pedepse pentru a se face ascultaţi de copiii lor. Cu “vorba bună” nu pare să funcţioneze. A câştigă respectul unui copil şi a ţine cont în acelaşi timp de principiile de parenting pozitiv pare a fi o treaba complicată. Cum poţi să fii şi afectuos şi autoritar în acelaşi timp? Pare contradictoriu!

Într-adevăr, nu este simplu. Iată 15 reguli importante care să te ajute să câştigi respectul copilului tău pe termen lung şi să rămâi, în acelaşi timp, un părinte bun, oferite de psihologul pentru copii, Monica Bolocan.

1. Nu încerca să devii prietenul copilului tău. Prietenia se bazează pe percepţia de egalitate. Devenind “egal” cu copilul tău, nu mai poţi avea pretenţia să îţi respecte autoritatea. Copilul tău are suficiente opţiuni printre copiii de aceeaşi vârstă pentru a-şi satisface nevoia de prietenie. Îl poţi ajută, în schimb, să îşi construiască prietenii de calitate în care să înveţe să ofere şi să primească, sfătuindu-l cum este mai bine să procedeze în diferite situaţii, dar lăsându-i libertatea de decizie în relaţiile lui personale.

2. Nu tolera obrăznicia, minciună, indolenţa şi lenea şi nu permite escaladarea conflictelor prin discuţii şi negocieri interminabile. Atunci când acestea se întâmplă, pune-le punct imediat, fără excepţie, afişând o atitudine fermă care să-i sugereze copilului că a călcat pe un teren mînat.

3. Fii logic, echilibrat şi cu bun simt atunci când îl pedepseşti. Nimic nu frustrează mai mult un copil că o pedeapsa nemeritată sau exagerată primită de la părintele sau! Atunci când copilul te percepe că fiind injust, respectul lui faţă de ţine este afectat.

Sursa: SFATULPARINTILOR.RO.

Mai multe articole despre:
copil prieten respect părinte copil