MENIU

13 ani de la explozia de la Mihăileşti în care şi-au pierdut viaţa 18 oameni

13 ani de la explozia de la Mihăileşti

13 ani de la explozia de la Mihăileşti. Pe 24 mai 2004, în apropierea comunei Mihăilești, județul Buzău, pe Drumul European 85 s-a produs un grav accident în care a fost implicat un TIR care transporta azotat de amoniu.

În urma acestuia au murit 18 persoane (doi ziariști, șapte pompieri militari, opt localnici și șoferul camionului), au fost rănite alte 13 persoane și au fost avariate mai multe case. Pagubele materiale înregistrate în acest caz au depășit două miliarde de lei.

În dimineața zilei, la ora 4.56, un camion al firmei Mihtrans din județul Dolj, încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu granulat, a derapat, s-a răsturnat și a luat foc, determinând o explozie la ora 5.47.

Două minute mai târziu s-a produs o a doua explozie, devastatoare, care a produs un imens crater în șosea, cu un diametru de 40 de metri și o adâncime de 10 metri. 

Întreaga încărcătură de îngrășământ chimic transportată a explodat în timp ce pompierii sosiți la locul accidentului încercau să stingă incendiul. Șapte pompieri militari au murit la datorie: Doru Mihai Mihalache, căpitan (33 de ani), Romeo Necula, sergent (35 de ani), soldații Georgian Medeleanu (21 de ani), Nicolae Jianu (25 de ani), Florin Valentin Oprea (21 de ani), Valentin Cezar Manta (21 de ani) și fruntașul Silviu Stan (23 de ani).

În momentul producerii exploziei de la Mihăilești, conform colonelului Gheorghe Năstasă, comandantul Inspectoratului pentru Protecție Civilă — Buzău, la Stația Seismică de pe Dealul Istrița s-au înregistrat două seisme cu intensitatea de 3-3,5 grade pe scara Richter, explozia echivalând cu cinci-șase bombe mari. Suflul puternicei explozii a spulberat totul pe un perimetru de aproape un kilometru: persoanele aflate la locul accidentului, echipele de intervenție, numeroși civili, cele două autospeciale ale pompierilor, mașinile din trafic, iar peste 15 imobile au fost afectate, prin spargerea geamurilor și degradarea acoperișurilor.

După ora 7.00, au sosit la fața locului reprezentanți ai Guvernului, Poliției, Parchetului General, Prefecturii, și ai altor autorități locale, specialiști în criminalistică. Circulația rutieră a fost deviată. Echipele de prim-ajutor, precum și specialiști de la Serviciul de Medicină Legală — Buzău au verificat câmpul pentru depistarea cadavrelor și resturilor umane.

Reporterul Elena Popescu, de 26 de ani, și operatorul Ionuț Barbu, de 25 de ani, corespondenți locali ai postului de televiziune ''Antena 1'', sunt cei doi jurnaliști care și-au pierdut viața în tragicul accident de la Mihăilești în timp ce își făceau meseria.

Ei au ''scris'' prima pagină "românească" în statisticile internaționale negre ale jurnalismului, fiind menționați în Raportul anual al organizației "Reporters sans Frontieres", dat publicității la Paris, la 3 mai 2005, de Ziua mondială a presei. 

Mai multe articole despre:
explozie Mihăileşti