MENIU

100.000 de euro de la stat pentru cei care-și deschid afaceri în România. Cine poate beneficia

Afaceri

Statul stimulează înființarea unui anumit tip de afacere, acordând fonduri nerambursabile de câte 100.000 de euro celor care îndeplinesc câteva condiții. 

Antreprenorii pot obține finanțări nerambursabile de maximum 100.000 de euro pentru afaceri neagricole în mediul rural, printr-o nouă schemă de fonduri europene care urmează să înceapă în anul 2023, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS). Organizațiile non-guvernamentale și instituțiile publice vor fi administratori de grant și vor lucra cu antreprenorii care vor să deruleze o afacere socială în mediul rural. În total, MIPE preconizează că vor fi înființate 735 de afaceri sociale la sate.

Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au anunțat că au scos în dezbatere publică prima variantă a proiectul de ghid al solicitantului pentru apelul „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027.

Programului de finanțări are buget total de 109,46 milioane de euro. Din acest buget se vor finanța proiecte mari, de minimum 201.000 euro fiecare, din care finanțarea maximă nerambursalbilă este de 100.000 de euro. Proiectele pot fi derulate de o serie de organizații și instituții, ca administratori de schemă de grant.

În cadrul acestor proiecte, ce vor dura până la 30 de luni, vor fi recrutați viitori antreprenori sociali, care vor trece prin cursuri de business și profesionale și în final doar o parte dintre ei vor primi granturi de maximum 100.000 de euro fiecare pentru a-și deschide afaceri sociale în mediul rural.

Mai multe articole despre:
afaceri fonduri europene