MENIU

100 de comisari ANPC, la Dragonul Roşu: amezi uriaşe şi marfă de peste un milion de lei confiscată

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfăşurat luni, 13 aprilie, o acţiune de amploare la centrul comercial Dragonul Roşu, unde au dat amenzi de aproximativ 700.000 de lei şi au confiscat produse în valoare de peste un milion de lei.

“Cred că este o acţiune fără precedent la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, acţiune la care au participat 100 de comisari din cadrul ANPC pentru a verifica respectarea drepturilor consumatorilor la comercializarea produselor textile, de încălţăminte şi a jucăriilor”, a declarat Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.

Controlul a vizat operatorii economici care desfăşoare activităţi de comerţ, cum ar fi îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii şi adulţi, jucării, diverse produse de patiseria.

Astfel, în urma acţiuni, s-au găsit nereguli la 125 de comercianţi şi s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 694.500 de lei, printre principalele abateri fiind lipsa de informare a produselor şi etichetarea necorespunzătoare.

“Neconcordanţa elementelor înscrise pe etichetă şi lipsa informaţiilor necesare au fost printre principalele abateri. S-au făcut prelevări de produse care vor fi trimise la Laboratorul Larex pentru a se verifica dacă informaţiile înscrise sunt sau nu adevărate. Sfătuiesc consumatorii să fie foarte atenţi de unde îşi achiziţionează produsele şi să solicite bonul fiscal pentru a justifica achiziţionarea produselor în cazul în care vor să facă o reclamaţie. Astfel, controalele vor continua, iar abaterile vor fi aspru sancţionate”, a mai spus preşedintele ANPC.

Totodată 140.874 de produse, a căror valoare este de 1.105.470 de lei, au fost confiscate până la remedierea deficienţelor. Comisarii ANPC au întocmit şase procese verbale pentru diverse produse.

Acţiunea de amploare a fost sprijinită de 40 de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Române.