MENIU

10 semne ale intoleranței la gluten. Nu le ignora!

Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale, inclusiv in grau, orz si secara. Sensibilitate sau intoleranta la gluten este o afectiune din ce in ce mai raspandita. Glutenul provoaca un raspuns autoimun in organism, care dauneaza intestinului subtire. Specialistii sustin ca cei mai multi oameni care au intoleranta la gluten raman nediagnosticati. Iata semnele intolerantei la gluten pe care majoritatea le ignora: 

Afte si ulcere orale
Stiti acele rani mici, rotunde, care, uneori, se dezvolta in gura? Ei bine, aceste ulcere si afte au cauze variate, de la infectii fungice, stres emotional si boala celiaca.

Fibromialgia
Unii experti medicali cred ca fibromialgia este un simptom, nu o boala. Inflamatia tesutului conjunctiv este unul dintre cele mai puternice simptome ale unei intolerante la gluten. In esenta, corpul crede ca glutenul este un dusman si va trimite anticorpi sa-l distruga.

Slabire
Pierderea in greutate poate avea loc atat la adulti, cat si la copii, si in ciuda faptului ca apetitul este normal. Aceasta deoarece cantitati mici de gluten chiar provoca daune mucoasei intestine, ducand la malabsorbtie.

Infertilitate
Atunci cand o persoana care are intoleranta la gluten consuma gluten creeaza o stare de inflamatie in corp, iar asta face dificila conceptia.

Inflamatia
Inflamatia, tumefactia sau durerea in articulatii, cum ar fi degetele, genunchii sau solduri sunt indicatori ai unei sensibilitati la gluten.

Dureri articulare
Contactul cu gluten cauzeaza o reactie inflamatorie in organism. Inflamatia se manifesta in diferite moduri. Durerile articulare, de multe ori sunt diagnosticate ca artrita reumatoida, dar ele sunt si un simptom foarte frecvent in intoleranta la gluten.

Imunitate scazuta
Functia imunitara scazuta pe fondul malnutritiei poate fi periculoasa si poate creste riscul pentru boli cum ar fi raceli si gripe.

Keratosis pilaris
De asemenea, cunoscuta sub numele de "piele de pui", apare de obicei pe partea din spate a bratelor si coapselor. Acesta este un rezultat al deficitului de acid gras, cauzat de deteriorarea intestinului.

Dezechilibrele hormonale
Diferite dezechilibre hormonale pot sa apara ca rezultat al intolerantei la gluten. Infertilitatea si cicluri menstruale neregulate sunt un semn de intolerantei la gluten. (sursa: BZI.ro)

Mai multe articole despre:
simptome intoleranţă gluten