MENIU

10 moduri ciudate în care reacționează corpul tău la stres

<p>Stresul de la muncă</p>

Pielea, unghiile, sistemul imunitar, dar si creierul sufera transformari atunci cand organismul este supus stresului.

Stresul este considerat, pe buna dreptate, vinovat pentru multe afectiuni. Daca nu le cauzeaza in mod direct, cu siguranta favorizeaza si chiar agraveaza simptomele. Astfel ca, pe fond de stres prelungit, organismul nostru sufera modificari.

1. Stresul scurtcircuiteaza creierul Situatiile stresante, fie ca este vorba de indeplinirea unui deadline, fie ca este vorba de o perioada prelungita de nemultumiri puternice in viata, perturba echilibrul hormonal din corp. Stresul declanseaza secretii de adrenalina in valuri, dar si schimbari in secretia altor hormoni. In timp ce unii hormoni mentin creierul in alerta, altii pot sa intrerupta pentru o perioada foarte scurta circuitele neuronale responsabile cu gandirea analitica, cu capacitatea de organizare si planificare. Practic, fluctuatiile hormonale scurtcircuiteaza unele legaturi in creier. Rezultatul: iti gasesti mai greu cuvintele, ai momente de blocaj si de anxietate.

2. Ai nevoie la toaleta mai des Stresul declanseaza o substanta prescurtata ca CRH (corticotropin releasing hormone), ce da peste cap functionarea intestinelor si a aparatului urinal. Din acest motiv, in momentele de stres maxim, adesea cele nepotrivite, “te trece” si simti nevoia sa te duci de urgenta la baie, chiar daca nu ai mare lucru de eliminat.

Citește articolul integral pe lyla.ro.

Mai multe articole despre:
stres reacţie organism