MENIU

1 milion de români suferă de această boală gravă. Ce simptome are?

În România, 9 din 10 persoane care suferă de insuficienţă cardiacă, boala în care inima nu poate pompă o cantitate suficientă de sânge, nu ştiu că au această suferinţă, fapt care indică o majoră problema de comunicare între medic şi pacient pe acest subiect, spune medicul Marius Geantă, iniţiatorul programului "Health Innovation Agenda", lansat de Centrul pentru Inovaţie în Medicină.

Programul de informare şi educare "Health Innovation Agenda, Insuficientă cardiacă" arată că aproximativ un milion de români suferă de insuficientă cardiacă, adică 4,7 la sută din populaţie, conform studiilor, notează ziare.com. De asemenea, 25.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală, iar 9 din 10 persoane care suferă de insuficientă cardiacă nu ştiu că au acest diagnostic.

Supravieţuirea la cinci ani de la diagnosticul de insuficientă cardiacă este mai mică decât supravieţuirea în multe forme de cancer, arată datele prezentate în cadrul programului de informare şi educare.

Insuficientă cardiacă este o boală cronică gravă, în care inima nu poate pompă o cantitate suficientă de sânge spre organe, pentru a susţine funcţionarea acestora. Cele mai frecvente cauze de insuficientă cardiacă, în România, sunt: infarctul miocardic şi alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arterială, boli ale vâlvelor inimii şi malformaţiile congenitate cardiace.

Potrivit specialiştilor, prevalenţa insuficienţei cardiace în rândul populaţiei României este de 4,7 la sută. Aproximativ 35 la sută dintre pacienţi prezintă insuficientă cardiacă cu grad ridicat de severitate a bolii şi cu o calitate a vieţii extrem de scăzută, care este influenţată şi de problemele psihologice, de reacţiile adverse la tratament şi de limitările de ordin social.

Ce simptome are insuficientă cardiacă

Simptomele insuficienţei cardiace pot include respiraţia grea şi oboseală extremă, împiedicându-i pe pacienţi să muncească sau să ia parte la activităţile sociale obişnuite, efectul fiind izolarea socială, anxietatea şi depresia.

"Nouă din 10 pacienţi diagnosticaţi cu insuficientă cardiacă nu ştiu că suferă de această boală, În plus, sunt puţine persoanele care recunosc factorii de risc, semnele şi simptomele insuficienţei cardiace. De aceea, îmbunătăţirea comunicării medic-pacient prin schimbarea paradigmei clasicemedicul spune, pacientul execută este esenţială, în aşa fel încât pacienţii cu insuficientă cardiacă să nu mai fie expuşi riscului de deces prematur şi, pe de altă parte, să aibă o calitate a vieţii mult mai bună", a spus medicul, Marius Geantă, preşedintele Centrul pentru Inovaţie în Medicină.

Sursa: doctorulzilei.ro

Mai multe articole despre:
sănătate simptome insuficienţă cardiacă