MENIU

1 martie, miercurea ALARMELOR. Cum ne protejăm animalele de casă de sunetul sirenelor

Miercuri, 1 martie se reia exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Alarmelor”. În toată țara vor suna sirenele, pentru a li se verifica funcționalitatea. În aceste condiții, proprietarii animalelor de casă trebuie să fie pregătiți pentru a le proteja de stresul provocat de sunetul strident al dispozitivelor.

Necuvântătoarele suferă cel mai mult din cauza zgomotelor puternice, pe care le resimt mult mai puternic decât oamenii. În plus, dacă sunt luate pe nepregătite și sunt expuse unui sunet intens de lungă durată, efectele pot fi cu atât mai grave.

 

În astfel de situații,  ne avertizează specialiștii, unii câini și unele pisici suferă chiar și atacuri de panică, tulburări digestive sau devin mult mai agresive unele cu altele sau chiar cu stăpânii din cauza fricii.

 

Cele mai importante SFATURI pentru protejarea animalelor de zgomotul alarmelor

Cel mai important sfat dat de specialiști este ca stăpânii să rămână alături de animalele lor. In plus, e de preferat să închidem ușile și ferestrele, poate chiar să tragem draperiile sau jaluzelele.

 

Locurile din casă în care animalele s-ar putea ascunde trebuie eliberate, pentru ca ele să se simtă în siguranță. Dacă pisica sau câinele devin stresați, trebuie să aibă un loc în care să se retragă, să se ascundă, sub pat, sub o masă, în spatele unui dulap sau al unei canapele, pentru a se simți în siguranță. Iar stăpânii să fie alături pentru a-i liniști și mângâia.

Un truc despre care vorbesc dresorii și specialiștii în creșterea și protecția animalelor este „acoperirea” zgomotului deranjant.  Astfel, putem să mărim volumul, nu foarte mult, al muzicii pe care o ascultăm, al radioului, televizorului cu care animalele sunt obișnuite deja. Le mai putem distrage atenția de la zgomotele de afară dacă le oferim una din gustările preferate.

 

În cazul în care animalele stau afară, în curți, atunci trebuie prinse în lesă.

 

Veterinarii atrag atenția că sedativele pe care unii proprietari de animale le folosesc nu sunt indicate, pentru că nu îndepărtează anxietatea acestora, ci doar le imobilizează, pe lângă alte efecte grave pe care le pot provoca.