1 Martie | MĂRŢIŞOR. Cât timp trebuie purtat MĂRŢIŞORUL. Nu îl da jos mai devreme! Aduce GHINION
1 Martie | MĂRŢIŞOR. În vechime, pe data de 1 martie, mărţişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor - fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Şnurul urma fie legat la mâna, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele şi da-mi albeţele".
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Unele legende populare spun că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.
Cu timpul, la acest şnur s-a adăugat o moneda de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărţişorul ajunge să fie un simbol al focului şi al luminii, deci şi al soarelui.
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Poetul George Coşbuc, într-un studiu dedicat mărţişorului afirmă: "scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu ţine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe că a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. Ţăranii pun copiilor mărţişoare că să fie curaţi că argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă că să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească."
Cu banul de la şnur se cumpărau vin roşu, pâine şi cas proaspăt pentru că purtătorii simbolului de primăvară să aibă faţă albă precum caşul şi rumenă precum vinul roşul.
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Despre istoricul mărţişorului, Tudor Arghezi afirmă în volumul "Cu bastonul prin Bucureşti": ".La început, atunci când va fi fost acest început, mărţişorul nu era mărţişor şi poate că nici nu se chema, dar fetele şi nevestele, care ţineau la nevinovăţia obrazului încă înainte de acest început, au băgat de seama că vântul de primăvară le pătează pielea şi nu era nici un leac. Cărturăresele de pe vremuri, după care au venit cărturarii, făcând "farmece" şi făcând şi de dragoste, au învăţat fetele cu pistrui să-şi încingă grumazul cu un fir de mătase răsucit. Firul a fost atât de bun încât toate cucoanele din mahala şi centru ieşeau în martie cu firul la gât.
Vântul uşurel de martie, care împestriţă pleoapele, nasul şi bărbia, se numea mărţişor şi, că să fie luat răul în pripă, şnurul de mătase era pus la zintii de mart. Dacă mai spunem că firul era şi roşu, înţelegem că el ferea şi de vânt, dar şi de deochi."
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Menţionăm că la geto-daci anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea două anotimpuri: vara şi iarnă. Mărţişorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.
Astăzi, valoarea mărţişorului începe să fie dată doar de creaţia artistică. Se confecţionează din orice şi poate să semnifice orice, conform crestinortodox.ro
1 Martie - Mărţişor, tradiţii şi semnificaţie
1 Martie | MĂRŢIŞOR. 1 Martie a fost sărbătorit încă de acum 8.000 de ani, conform descoperirilor arheologice. Obiceiul este unul specific românesc, bărbaţii oferă doamnelor şi domnişoarelor apropiate mărţişoare, despre care se consideră că sunt aducătoare de fericire si noroc.
Mărţişoarele, simboluri ale norocului, sunt formate dintr-un şnur împletit roşu cu alb, pe care fetele şi femeile îl primeau la 1 martie şi îl purtau întreaga lună pentru a le aduce noroc.
În vechime, pe dată de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor - fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-întuneric. Șnurul era fie legat la mâna, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele, scrie crestinortodox.ro. Mărțișorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, că să ne aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele și da-mi albetele". Unele legende populare spun că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urcă cu oile la munte.
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Legenda celor 12 cojoace ale Babei Dochia. Iată cum calculezi baba ta
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Cu timpul, la acest șnur s-a adăugat o moneda de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărțișorul ajunge să fie un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui.
La geto-daci anul nou începea la 1 martie, astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea două anotimpuri: vara și iarnă. Mărțișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste și bucurie. Mărţişor, numele popular al lunii martie, are origine latină - Martius. În vechiul calendar roman, 1 martie era prima zi din an, în care se celebra Matronalia - serbările lui Marte - zeul forţelor naturii, al primăverii şi agriculturii, ocrotitor al câmpului şi turmelor.
La vechii traci, aceleaşi atribute le avea zeul Marsyas Silen, inventatorul fluierului, al cărui cult este legat de glia maternă şi de vegetaţie. Acestui zeu îi erau închinate sărbătorile primăverii şi ale fecundităţii naturii.
1 Martie | MĂRŢIŞOR. FELICITĂRI 1 Martie. Trimite-le celor dragi o felicitare frumoasă de Mărţişor!
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Se pare că sărbătoarea romană a matronaliilor s-a suprapus în spaţiul românesc peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj tradiţional care îşi are originea în vechiul cult al Marii Mame.
Se spune că cel care poartă mărţişorul trebuie să-şi pună o dorinţă atunci cand leagă şnurul de floare sau de creanga înflorită de copac pentru a i se indeplini.
Primele mărţişoare găsite în spaţiul românesc datează de aproximativ 8.000 de ani. Cele găsite de arheologi erau alcătuite din pietre mici de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, care se pare că se purtau la gât, ca pe nişte coliere. Culoarea roşie semnifica focul, sângele şi soarele şi era atribuită femeii - deci vieţii. Albul, semnificând albul norilor şi limpezimea apelor era asociat cu înţelepciunea masculină. Şnurul mărţişorului semnifica tocmai împletirea inseparabilă a celor două principii, feminin şi masculin.
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Tradiții de MĂRŢIŞOR! De ce se leagă aţa de copac şi de ce nu e bine să dăm cu mătura?
1 Martie | MĂRŢIŞOR. După unele informaţii etnografice, cele două fire răsucite ar fi semnificat iarna şi vara, iar de ele se agăţa o monedă de aur, argint sau din alt metal. În vechime se pare că şnurul se împletea din lână albă şi neagră, fără a i se adăuga monede sau alte obiecte artizanale.
FELICITĂRI 1 Martie. Când se aleg, de fapt Babele şi Moşii? Multă lume nu ştie şi face această greşeală!
1 Martie | MĂRŢIŞOR. TRADIŢII DE MĂRŢIŞOR. Când se aleg Babele
1 Martie | MĂRŢIŞOR. TRADIŢII DE MĂRŢIŞOR. În intervalul 1-9 martie se aleg şi Babele pentru a vedea cum îţi vor fi zilele în anul respectiv. Legende străvechi ne spun că de zilele Babelor, baba Dochia obişnuieşte să toarcă şi să îşi scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile. În zonele din Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul cât timp durează “Babele” pentru a nu atrage asupra lor mania şi blestemele Babei Dochia.
În anumite zone bucovinene sau zone ale Moldovei, se mai păstrează şi astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agăţate de un şnur în roşu şi alb, monede de aur sau de argint. În vremurile de odinioară însă, această moneda trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpără o felie de brânză albă, dulce şi frumoasă. Astfel, faţă care a purtat acea moneda drept mărţişor avea să fie dulce şi frumoasă tot timpul anului. Totodată, tenul sau rămânea luminos şi neted pentru o perioada îndelungată de timp.
1 Martie | MĂRŢIŞOR. TRADIŢII DE MĂRŢIŞOR. Şi astăzi, în anumite zone ale ţării, datină spune că mamele trebuie să prindă la mâna copilului sau la gât o moneda de argint. Copilul care va purta acest mărţişor va fi precum argintul: curat şi sănătos, fiind ferit de friguri totodată. Mamele care agaţă mărţişorul în pieptul copilului sau la încheietura mâinii trebuie să se ferească să nu fie văzute de femeile însărcinate. Ori altfel, copilul care se va naşte va avea un semn pe chipul sau…
Nu doar mărţişorul este înzestrat cu capacităţi remarcabile. Gestul dăruirii mărţişorului este încărcat şi el de sacralitate şi semnificaţii. A dărui un mărţişor cu inima curată unei persoane la care ţii cu adevărat înseamnă, conform anumitor credinţe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ţi dea sănătate, frumuseţe, veselie, poftă de viaţă, iubire. În acelaşi timp, gestul bărbaţilor de a înmâna mărţişoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune şi bună înţelegere.
1 MARTIE - MĂRŢIŞOR. Povestea Mărţişorului. Ce să faci pe 1 Martie pentru a avea noroc tot anul
Mesaje, urări, felicitări şi sms-uri, mai jos găsiţi câteva sugestii care v-ar putea fi de folos de 1 Martie:
1 Martie | MĂRŢIŞOR. 1 MARTIE 2018 mesaje. O primăvară cu multă bucurie şi linişte în suflet!
Să porţi mereu primăvară în suflet, iubirea în inima şi zâmbetul pe buze! La mulţi ani de 1 Martie!
Fiecare dintre noi aşteptăm să se întâmple ceva frumos în viaţă noastră, fiecare dintre noi aşteptăm primăvară.
MESAJE DE 1 MARTIE. Am trimis la ţine, în zbor Un mesaj de mărţişor Sănătate, fericire La Mulţi Ani şi numai bine!
Îţi doresc o primăvară minunată, cu multe realizări!
O primăvară plină de surâs!
1 MARTIE 2018 mesaje. În prag de Primăvară, Mărţişorul să alunge spiritele rele şi să-ţi umple sufletul de bucurie şi speranţa.
Sper că 1 Martie să-ţi aducă numai veselie, fericire şi iubire! La mulţi ani!
Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul sau un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvară.
MESAJE DE 1 MARTIE. Fie ca Mărţişorul să-ţi aducă primăvară în suflet! La mulţi ani!
Primăvara să îţi aducă un mărţişor de sănătate, un ghiocel de noroc, o rază de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău.
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Firul alb e sănătate, Cel roşu, posperitate. Amândouă, împreună, Formează o cununa de succes şi voie bună.
1 MARTIE 2018 mesaje. În sufletul tău să fie mereu primăvară şi norocul să apară precum ghioceii!
Pe poiana amorţită Soarele vâslea uşor, Şi din iarbă vestejită A ieşit un mărţişor!
Lumina, viaţă şi mult dor Să primiţi de mărţişor!
ZILELE BABELOR 2018. Semnificația babelor de la 1 la 9. Ce număr ai ales?
1 MARTIE 2018 mesaje. Îţi doresc un 1 Martie fericit şi o primăvară care să îţi înflorească întregul an.
Fie că primăvară ce bate la uşa să îţi învăluie dimineţile cu parfum de lăcrămioare. La mulţi ani de mărţişor!
Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile!
MESAJE DE 1 MARTIE. Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană/colegă deosebită!
Priveşte în jurul tău, comunica... zâmbeşte... visează... Primeşte un Mărţişor!
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Un mărţişor virtual purtător de sentimente 100% veritabile. Te iubesc. La mulţi ani de mărţişor!
Din depărtări, pe aripi neştiute, Purtat de un dulce şi mirific dor, În cea mai minunată primăvară, Se îndreaptă către ţine, un Mărţişor!
MESAJE DE 1 MARTIE. În prag de Primăvară, Mărţişorul să alunge spiritele rele şi să-ţi umple sufletul de bucurie şi speranţa.
De sub zăpadă a răsărit un ghiocel şi mi-a şoptit ceva la ureche: A sosit primăvară!
1 Martie | MĂRŢIŞOR. Primăvară în suflet mereu şi noi oportunităţi să pară precum ghioceii. O primăvară însorită!
1 MARTIE 2018 mesaje. Tu să rămâi mereu ca o primăvară, ca o ciocârlie în înaltul cerului, ca o lăcrămioara…
Un gând bun şi un zâmbet din tot sufletul, un mărţişor care să-ţi aducă în suflet primăvară.
MESAJE DE 1 MARTIE. Idei frumoase de MESAJE, URĂRI, FELICITĂRI şi SMS de 1 MARTIE 2018
1 MARTIE 2018 mesaje. Primăvară ce se întoarce să-ţi aducă speranţa şi bucurie în suflet!
1 Martie | MĂRŢIŞOR. În această dimineaţă soarele a bătut în geam mai insistent. Ai deschis fereastră şi ai lăsat primăvară să între în casă... e 1 Martie,... bucură-te!
1 MARTIE 2018 mesaje. Am căutat un buchet de ghiocei la fel de drăgălaş că ţine, dar tot nu am găsit. Tu est primăvară mea! Te iubesc! Să ai un 1 Martie superb!