MENIU

1 Martie - Mărţişor. Cât timp trebuie purtat mărţişorul. Dacă îl dăm jos mai devreme aduce ghinion

<p>1 Martie - Mărţişor. C&acirc;t timp trebuie purtat mărţişorul. Dacă &icirc;l dăm jos mai devreme aduce ghinion</p>

1 Martie - Mărţişor. Românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic. După vechiul calendar român, 1 Martie era prima zi din an şi se celebra sărbătoarea "Matronalia" la care se desfăşurau serbările lui Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii. 

1 Martie - Mărţişor. Mărţişoarele sunt un dar ce se primeşte sau se oferă cu mare plăcere în luna Martie în România şi reprezintă un simbol al primăverii dar şi al dragostei şi admiraţiei. El este dăruit începând cu zorii primei zile din Martie fiinţelor dragi. În general acest simbol este oferit copiilor, tinerelor fete şi femeilor pentru a le proteja gingăşia şi sensibilitatea.

Mărţişoarele se oferă de către bărbaţi tinerelor fete sau doamnelor dar pot fi oferite şi de către fete prietenelor, mamelor, bunicilor. În Moldova se practică obiceiul că fetele să dăruiască la rândul lor mărţişoare bărbaţilor.

Este frumos că fiecare mărţişor să reprezinte persoană căreia îi este dăruit... sau urarea care vrea să fie făcută. Un coşar poate transmite bunăstare, trifoiul noroc sau ghiocelul poate exprimă gingăşia.

1 Martie - Mărţişor. La începuturile sale mărţişoarele erau purtate la gât sau la mâna, şi erau atârnate de o cordea roşie sau de un găitan compus din două fire răsucite de mătase albă şi roşie, sau dintr-un fir de arnici roşu sau unul din bumbac alb.

În zilele noastre, mărţişorul se poartă o perioada de timp bine determinată şi nu mai este purtat la gât ci la încheietura mâinii sau prins în piept cu convingerea că toate dorinţele se vor împlini.

Fiecare dintre noi purtăm mărţişor de 1 Martie dar după câteva zile începem să ne întrebăm cât trebuie să-l păstrăm sau ce o să facem cu el după ce-l dăm jos.

1 Martie - Mărţişor. În trecut, în Moldova şi Bucovina copii şi fetele purtau o moneda de aur sau argint legată la gât timp de 12 zile după care o prindeau în par şi-o ţineau astfel până la înflorirea primul pom sau până la sosirea berzelor. Altele agăţau mărţişorul pe un trandafir iar cu moneda îşi cumpărau brânză, pentru a avea o faţă albă şi frumoasă tot anul.

Astăzi mărţişorul se poartă 12 zile şi apoi se agaţă într-un pom tânăr. Dacă pomului îi va merge bine atunci cu siguranţă şi cel ce a legat aţă de mărţişor acolo va avea parte de un an bun, cu sănătate şi succese.

Alţii aşteaptă sosirea berzelor şi aruncă şnurul după ele, zicând:"Na-ţi negretele/ Şi da-mi albeţele!"

1 Martie - Mărţişor. Scoaterea mărţişorului, conform ritualurilor, are un scop bine întemeiat: să marcheze astfel tranziţia dintre sfârşitul iernii şi noul anotimp care începe.

1 Martie - Mărţişor. Semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului: este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă. Formă acestuia s-a schimbat în timp. La început mărţişorul era simbolizat printr-o moneda. Mai târziu apărea sub formă unor mici pietre de rău vopsite în alb şi roşu înşirate pe o aţă. Acum mărgelele frumos colorate, ceramică şi florile le-au luat locul.

1 Martie - Mărţişor. Povestea mărţişorului: Odată soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor că să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze soarele.
Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarnă. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul elibera Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurand lumea. A reînviat natură, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvară. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătură de sânge se scurse în zăpadă imaculată. Muri.

1 Martie - Mărţişor. De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

1 Martie - Mărţişor. La originile mărţişorului a stat o moneda de aur sau de argint, după alte surse, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roşie şi altă albă ( sau alb şi negru), ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii şi care era purtată în general de persoanele sensibile (copii şi fetele tinere). Există credinţă, conform căreia, această amuletă aducea noroc şi fericire.

1 Martie - Mărţişor. Legendă mărţişorului spune că: Umblând cu oile prin pădure şi torcând lână din furcă Baba Dochia a găsit o pară, i-a făcut o "bortă" şi a legat-o cu un fir de aţă, asta se întâmplă într-o zi de 1 Martie şi de atunci s-a extins obiceiul. Însă despre mărţişor a început să se vorbească mai târziu, primele informaţii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai.

Sursa: tradiţii.ro