1 Mai, două sărbători în aceeaşi zi
Astăzi este 1 Mai, Ziua Muncii, pe care noi românii o sărbătorim în ultimii ani cu petreceri de la care nu lipsesc micii şi berea. Dorin Matei, redactor-şef al revistei "Magazin istoric", a explicat la Radio România Actualități care este adevărata semnificație a acestei zile.
"Mai întâi ar trebui să precizăm că sunt două sărbători în aceeaşi zi şi să începem cu cea mai veche. E o sărbătoare a reînvierii naturii, a reînvierii vegetaţiei, o sărbătoare extrem de veche, probabil vine de undeva din Neolitic, când omul începe să fie agricultor şi să fie interesat de ritmul vegetaţiei, şi e o sărbătoare care purta numele de Armindeni. Se pare că numele vine de la cel al Sfântului Ieremia, care este sărbătorit tot la data de 1 Mai, Sfântul Ieremia fiind unul din cei patru mari proroci ai Vechiului Testament. (...)Asta ar fi sărbătoarea mai veche şi care am senzaţia că într-un fel revine astăzi, când mulţi nu-şi mai aduc aminte că 1 Mai este şi Ziua Muncii.
De unde vine ziua de 1 Mai ca sărbătoare a muncii? În ultima parte a secolului al XIX-lea începuse o mişcare puternică a clasei muncitoare pentru limitarea zilei de muncă la 8 ore. Au fost mai multe manifestaţii şi greve în SUA.
În 1886, în ziua de 1 mai a fost astfel de manifestaţii pe tot teritoriul SUA, peste câteva zile, la Chicago, au avut loc ciocniri între poliţie şi demonstranţi şi aceste ciocniri s-au soldat cu morţi din ambele părţi. În 1889, la Congresul Internaţionalei Socialiste s-a hotărât ca ziua de 1 Mai să devină Ziua Internaţională a Muncii şi peste un an era serbată în acest fel, ca zi internaţională a muncii, şi la noi, în România.
Mai trebuie spus că Federaţia Americană a Muncii, ca să se distanţeze de această sărbătoare socialistă şi uşor anarhistă, a decis ca Ziua Muncii să fie serbată în SUA în prima zi de luni din septembrie şi, în 1894, Congresul american a legiferat, de altfel, ca prima zi de luni din luna septembrie să fie Labour Day sau sărbătoare legală naţională", a explicat Dorin Matei.