MENIU

1 iulie vine cu un val de schimbări pentru portofelul românilor. LISTA noutăţilor

<p>rate mai mari</p>

Prima zi din luna iulie vine cu un pachet consistent de noutăți pentru buzunarul românilor, unele mai bune și altele mai puțin bune.

Lista schimbărilor majore pe care le aduce ziua de 1 iulie cuprinde majorarea salariului minim la 1.050 lei, creșterea prețului la gaze, dar și ieftinirea facturilor la curentul electric sau medicamente mai ieftine.

Salariul minim crește de la 975 lei la 1.050 lei

Salariul minim brut pe economie va creşte, începând cu 1 iulie 2015, cu 75 de lei, stabilindu-se astfel la 1.050 de lei lunar. Noile modificări implică, totodată, costuri şi proceduri suplimentare pentru angajatorii care au, în prezent, personal plătit sub 1.050 de lei brut, dar şi cresterea amenzilor de circulaţie.

De creșterea salariului minim pe economie vor beneficia 1.388.000 de salariați, dintre care 488.000 sunt bugetari și 900.000 sunt din mediul privat. Aceasta este a doua modificare a salariului minim brut pe 2015. La data de 1 ianuarie 2015, acesta s-a majorat de la 900 de lei, la 975 de lei brut pe lună.

Cheltuieli mai mari pentru firme

Aceasta modificare a salariului minim va aduce, implicit, noi costuri şi proceduri pentru angajatori, care vor fi pasibili de amenzi contravenţionale între 1.000 şi 2.000 de lei, potrivit HG, dacă stabilesc salarii de bază mai mici decât noul nivel.

În ceea ce priveşte noile costuri, creşterea salariului minim pe economie va implica şi majorarea cheltuielilor pentru firme, cu 93 de lei, angajatorii fiind nevoiţi să opereze modificarea, potrivit calcului realizat de avocat.ro. Mai exact, la fiecare salariu de 1.050 de lei brut, angajatorii trebuie sa aloce 1.292 de lei.

Amenzile de circulație, mai mari

Totodată, noul nivel al salariului minim pe economie va majora şi amenzile de circulaţie rutiere. Potrivit Codului rutier, un punct amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe ţară.

Amenzile pentru încălcarea regulilor de circulaţie se majorează. Punctul de amendă creşte la 105 lei

Astfel, odată cu majorarea salariului minim brut pe ţară la 1.050 de lei va creşte, proporţional, şi punctul de amendă, de la 97,5 lei la 105 lei.

Medicamentele se ieftinesc cu până la 20%

Ministerul Sănătăţii lanseză, din 1 iulie, patru programe noi care vor fi finanţate din bugetul ministerului pentru pacienţii aflaţi în stare gravă şi internaţi în spitale din România, o altă măsură care va fi aplicată de miercuri fiind reducerea preţurilor medicamentelor cu până la 20 la sută.

De miercuri va intra în vigoare noul catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED), în condiţiile în care existau peste 100 de medicamente în vechiul catalog care nu au fost niciodată comercializate. Odată cu intrarea în vigoare a noului CANAMED, preţul medicamentelor va scădea cu până la 20%.

Gazele se scumpesc cu 12%

Gazele se scumpesc de la 1 iulie cu 12%. Executivul urma să aprobe în ultima şedinţă de Guvern noul calendar de liberalizare a preţului gazelor, convenit cu Uniunea Europeană.

Gazele naturale pentru populaţie şi CET-uri se vor scumpi astfel la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh în prezent.

Guvernul a convenit cu Comisia Europeană un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh.

Conform noului calendar, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018.

Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Vom plăti cu 7 lei mai mult pe fiecare MWh consumat

Prețuri mai mici la factura de curent

Românii vor plăti facturi ceva mai mici la energie electrică, cu 1,5% mai puţin, pentru că Autoritatea de Reglementare în Energie a modificat unele componente de preţ.

Salarii orare mai mari pentru zilieri

Chiar daca remuneratia acordata zilierilor se negociaza intre parti, legea stabileste o limita inferioara , care depine de salariul minim brut pe tara. Tariful zilierilor se va majora astfel de la 5,7 lei pe ora, cat este in prezent, la 6,1 lei pe ora.

Reparații financiare pentru sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională

Tot începând cu 1 iulie Guvernul a majorat normele de hrană și echipament pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională. Este vorba de actualizarea cu rata inflației a valorilor la nivelul anului 2015.

Noile reglementări vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2015. În acest scop, Executivul a aprobat o Ordonanță de urgență pentru completarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

În prezent, valorile financiare ale normelor de hrană și de echipament sunt menținute la nivelul celor din luna iunie 2010, nefiind acordate la valorile actualizate cu evoluția indicelui prețurilor de consum din perioada iunie 2010-iunie 2015.

Mai multe articole despre:
scumpiri salariu minim 1 iulie