1.500 de copii se nasc anual cu probleme cardiace în România. Nu avem resurse să îi salvăm pe toţi
România rămâne în continuare ţara europeană în care mor o parte dintre bebeluşii născuţi cu probleme cardiace. Deşi în ultimii ani medicii italieni au pregătit chirurgi români şi anestezişti pentru a-i opera pe aceşti copii, nu avem aparatură necesară şi nici doctori suficienţi pentru a-i salva pe toţi micuţii. O parte dintre copiii aflaţi pe listele de aşteptare sunt trimişi în străinătate dar acolo, operaţiile costă chiar şi cincizeci de mii de euro. Restul, mor.
În acest pătuţ, înconjurată de multe aparate care îi monitorizează permanent starea, este Elena. Are mai puţin de două săptămâni şi a fost operată pe cord. S-a născut cu arterele care ies din inimă inversate. Asta înseamnă că aorta ieşea din ventriculul drept al inimii şi primea sânge albastru care era trimis în corp fără a fi oxigenat iar artera pulmonară ieşea din ventriculul stâng.
"Sunt albaştri din cauză că sângele venos se duce pe circulaţie sistemică şi cu hiperflux pulmonar. Uneori ajunge şi la 20, 30% saturaţia de oxigen care trebuie să fie 100%. Trebuie să montezi totul şi să reconstruieşti căile de ieşire ale ambilor ventriculi", a afirmat Tammam Youssef, medic cardiolog Clinica San Donato, Milano.
Este o operaţie extrem de complexă care trebuie făcută în cel mult treizeci de zile de la naştere. Altfel, bebeluşul moare.
1.500 de copii se nasc anual cu probleme cardiace în România. 150 dintre ei suferă de transpoziţie de mari vase. Din păcate, nu avem nici bani, nici medici şi nici echipamente pentru a-i salva pe toţi. Datele arată că mai puţin de jumătate sunt operaţi în clinicile din România.
Medicii care operează în secţia de cardiochirurgie pediatrică de la Marie Curie au reuşit să salveze până acum şase bebeluşi diagnosticaţi cu această malformaţie. Unul dintre ei este Andrei. Băieţelul a fost operat la patru zile de la naştere. Acum este bine şi va mai rămâne internat cel puţin o săptămână.