Articolele din categoria CULTURĂ:

Filmele cu arte martiale erau cele mai căutate
Afacerea de succes a Securității: contrabanda controlată cu casete video. Ce rol a jucat Irina Margareta Nistor?
Securitatea, serviciul secret și poliția politică a regimului comunist, a fost implicată în cele mai dubioase afaceri, încă din vremea lui Gheorghiu Dej, dar în special în "Epoca de Aur" a lui Ceaușescu. Ca afaceri majore, făcute însă la ordinul și în beneficiul partidului comunist, au fost emigrarea pe bani a evreilor și etnici germani, traficul de arme și chiar stupefiante sau vânzarea de copii prin adopțiile către occident. În paralel, securiștii și-au dezvoltat propriile aranjamente, cu iz de bișniță, de pe urma căreia instituția era principalul beneficiar. Așa s-a ajuns, în anii \"80, la contrabanda cu casete video, controlată complet de Securitate, arată publicația Matca Literară într-un documentar semnat de Liviu Tofan și Stejărel Olaru.
Omagiu (autor: Constantin Nitescu, sursa bloguldeistorie)
Ultimul 8 Martie COMUNIST. Potop de omagii pentru "primul bărbat și prima mamă", Nicolae și Elena Ceaușescu
8 Martie, Ziua Femei, a devenit în ultimii ani ai regimului comunist ziua în care întregul aparat de propagandă lucra la turație maximă pentru proslăvirea cuplului Ceaușescu. Versuri, articole omagiale, cântece și tablouri, nimic nu lipsea din arsenalul cu care mass media îi bombarda pe românii și așa sufocați de manifestările zilnice ale cultului personalității familiei prezidențiale.
Petru Groza, portret din arhiva Memorialul Sighet
6 martie 1945 - Instalarea Guvernului Petru Groza, burghezul roșu care i-a pupat picioarele lui Stalin
6 martie 1945 rămâne una dintre zilele negre din istoria României. Sub pretextul instalării unui guvern democratic de uniune națională, condus de Petru Groza, echipa comunistă coordonată direct de Stalin și înțesată de oameni loiali acestuia a preluat pârghiile puterii. Au urmat fraudarea alegrilor din 1946 și abdicarea forțată a Regelui Mihai, în 1947, iar România a intrat într-un deceniu al terorii. 
Raluca Turcan Foto: INQUAM/Octav Ganea
Raluca Turcan trage un semnal de alarmă: Cifrele arată îngrijorător pentru noi, ca țară
Ministra Culturii Raluca Turcan afirmă că în România „cifrele arată îngrijorător” în ceea ce priveşte apetenţa oamenilor pentru cultură, ea invocând statistici care arată că trei sferturi din populaţie nu au mers niciodată la bibliotecă, iar şase din zece români nu merg la spectacole de teatru sau muzică. „Dacă vom ajunge să lăsăm cultura deoparte, educaţia între paranteze, să subfinanţăm în continuare cultura, vom ajunge să tragem semnale de alarmă când este prea târziu”, spune ea.
Sfantul si Dreptul Simeon si Sfanta Prorocita Ana
Sărbătoare 3 februarie: Zi mare în calendarul ortodox din România. Ce sfânt este pomenit astăzi
Vechiul Testament a fost tradus din limba ebraica in limba greaca de 70 de intelepti, din porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului. Potrivit Traditiei, printre acestia s-a numarat si Sfantul si Dreptul Simeon. In momentul in care a ajuns la textul din Isaia 7,14: "Iata fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit cuvantul "fecioara" cu "femeie", gandind ca nu este posibil ca o fecioara sa nasca. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara (Luca 2, 25-26). La 40 de zile de la nasterea lui Hristos, se implineste fagaduinta facuta de Dumnezeu, caci Sfantul si Dreptul Simeon, indemnat de Duhul Sfant, va lua in brate pe Cel nascut din Fecioara si va spune: "Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta". "Acum slobozeste" inseamna acum am inteles ca s-a implinit ceea ce s-a fagaduit. Aceasta rugaciune "Acum slobozeste", este rostita de noi, la fiecare slujba a Vecerniei, adica la inceputul unei zile liturgice.