Sunetul a fost înregistrat cu ajutorul unui mecanism montat în Turnul Ceasului de la Palatului Culturii din Iași. Practic, dispozitivul înregistrează vibrațiile și a fost pus acolo tocmai pentru a monitoriza cum afectează acestea clădirea monument.
Dar și camerele de supraveghere au surprins imagini cutremurătoare la propriu. În locuințe, obiectele de mobilier s-au pus în mișcare, din cauza seismului.
Într-un magazin de electronice se vede cum au început să se miște produsele agățate pe perete.
La ce să ne așteptăm după cutremurul puternic din Vrancea. Anunțul expertului INFP
În locuințe, obiectele de mobilier s-au pus în mișcare, din cauza seismului.
Ora 3:38, cutremur de 5,8 pe Richter, adică cel mai mare din ultimii 14 ani. S-a produs în zona seismică Vrancea, la 151 de kilometri adâncime, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
S-a simțit foarte puternic în zona de sud-est a țării. Alimentarea cu energie electrică a oraşului Întorsura Buzăului a fost oprită pentru scurt timp.
De ce s-a simțit cutremurul de sâmbătă noapte în două reprize
Seismul s-a resimțit și în Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. A fost și o replică de 3,2 grade pe Richter, înregistrată la ora 5 și 48 de minute.
Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea şi nu aşteptăm replici numeroase sau puternice, a declarat, duminică dimineaţa, pentru Realitatea TV, Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Romania, aproape de dezastru. Dacă s-ar repeta seismul din '77, de 7,2 grade, pagubele: 6 miliarde €
”Cutremurul a fost o reacție la o acumulare de tensiune din ultimii ani. Activitatea seismică a fost destul de scăzută în ultima vreme și cutremurul a apărut ca o reacție la această activitate scăzută”, a explicat Mircea Radulian, directorul științific INFP.
Specialistul a precizat că era de așteptat să apară o astfel de eliberare de tensiune.
Radulian a spus că, dacă sunt puternice, seismele din Vrancea sunt mai rare. Specialistul a mai explicat că seismele din Vrancea nu au replici numeroase și nici puternice.