Cercetătorii de la College of Medicine din Houston, SUA, au injectat în şoareci o genă ce a transformat celulele stem din ficat astfel încât să le înlocuiască pe cele afectate din pancreas. În câteva săptămâni, nivelul de zahăr din sângele animalelor a ajuns la parametri normali şi nu s-a mai modificat cât timp au trăit.
Celulele din ficat au mai fost transformate în producători de insulină şi anterior, însă este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au înţeles procesul şi sunt încrezători că poate fi aplicat şi la oameni.
Totuşi, deocamdată există un obstacol. Pentru ca gena respectivă să interacţioneze cu o celulă, ea trebuie să fie transportată în corp de un virus ce poate fi letal pentru oameni.
Diabetul este o boală ce afectează milioane de oameni în jurul lumii şi pentru care nu se cunoaşte un remediu. Bolnavii de diabet sunt nevoiţi să îşi injecteze zilnic insulină şi să adopte o dietă specifică. Afecţiunea atacă celulele din pancreas, iar corpul nu reuşeşte să îşi regleze nivelul de zahăr din sânge.