Comitetul Executiv al PSD, reunit, vineri, la Turnu Măgurele, Teleorman, a analizat rezultatele obţinute de filiale la euroalegeri.
Cu cele 31 de procente oţinute, PSD s-a erijat în câştigătorul scrutinului la PE, însă, în ciuda declaraţiilor victorioase, alegerile au dat la iveală imposibilitatea social-democraţilor de a se detaşa de competitorul principal, PD-L. De acest lucru a profitat PD-L, care şi-a arogat la rându-i victoria, adunând la mandatele şi voturile sale (29%) contribuţia independentei întoarse în partid, Elena Băsescu. Dincolo de disputa "ba eu sunt câştigător", rezultatele electorale se constituie într-o schemă a punctelor tari, dar mai ales a celor slabe, de natură să dea de gândit prezidenţiabilului Mircea Geoană cât de dependent este de devotamentul, dar şi de capriciul liderilor locali.
Potrivit unor surse din partid, nu s-a pus problema schimbării
şefilor de filiale cu scoruri mai mici decât media, deoarece Mircea
Geoană a vrut să evite fisurile şi scandalul în organizaţii cu câteva
luni înainte de alegerile prezidenţiale, însă se aşteaptă atenţionări
la adresa celor care au performat mai puţin sau au ales boicotul ca
formă de reglare a conturilor cu centrul.
Rzultatul
alegerilor europarlamentare nu a fost principalul subiect. Pe lista de discuţii s-a aflat şi relaţia cu social-democraţii din Coaliţie.
Colaborarea cu PD-L, pe fondul criticilor aduse de preşedintele Băsescu unor miniştri social-democraţi şi al ameninţărilor mai mult sau mai puţin voalate ale unor lideri PD-L, a fost şi ea luată în discuţie.
Înainte de alegeri, mai mulţi lideri din teritoriu ai PSD, printre care Marian Vanghelie, au susţinut că partidul ar trebui să decidă dacă mai rămâne la guvernare alături de PD-L, în condiţiile în care democrat-liberalii refuză să numească pesedişti în funcţii sau le alocă mai puţini bani.