Cel mai recent scandal din Educaţie este cel al diplomelor de licenţă false eliberate de patru universităţi din ţară, izbucnit la sfârşitul anului trecut. Mai exact, e vorba de diplome eliberate unor italieni într-o perioadă în care nu se aflau în România, ci profesau ca tehnicieni dentari în Peninsula. În plus, studenţii italieni au intrat în examenul de licenţă fără să susţină o serie de examene, iar o parte nu aveau nici diplomele de bacalaureat. Diplomele au fost eliberate de Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucureşti şi universităţile din Constanţa, Oradea şi Arad.
Un alt caz care a zguduit educaţia este cel al elevilor care au susţinut examenul de bacalaureat deşi nu îşi terminaseră studiile. Scandalul a izbucnit în vara anului trecut la liceul particular Georgiana din Oradea. La momentul respectiv, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a sesizat Parchetul şi a acuzat conducerea liceului de fals în acte.
Cel mai cunoscut caz este însă cel al fostului ministru al sănătăţii, Mircea Beuran. Medic şi profesor universitar, Beuran a fost acuzat de plagiat în anul 2003, după ce s-a aflat că una dintre lucrările sale "Ghidul medicului de gardă" era, de fapt, o traducere după un ghid medical internaţional. În urma unei anchete a Colegiului Medicilor, Beuran şi-a pierdut atât funcţia de profesor universitar, cât şi pe cea de ministru. În urma unui proces, în 2005, Beuran şi-a câştigat dreptul de a se întoarce la catedră.
Un alt paradox al sistemului educaţional este şi cazul baronului local PSD, Nicolae Mischie. Acesta şi-a obţinut diploma de doctor în istoria dreptului în 1999. Mischie s-a făcut remarcat însă şi prin greşelile gramaticale pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Cel mai recent caz este o greseală pe de pe un afiş electoral de-al lui Mischie de la alegerile din noiembrie pentru Parlament. Din postura de profesor universitar doctor, descrisă pe afişul electoral, Mischie a schilodit limba română şi a scris “Votaţi pe cel care v-a slujit cu credinţă fără a vă trăda. Nu vă V-A dezamăgi!”