"Dat fiind faptul că acest nou virus prezintă riscul declanşării unei pandemii de gripă şi necesită o coordonare imediată între Comunitate şi autorităţile naţionale competente, este necesar să se stabilească o definiţie specifică de caz, care să diferenţieze această boală de o definiţie mai generală a gripei, fapt care va permite autorităţilor naţionale competente să comunice reţelei comunitare informaţiile relevante" se arată în documentul emis de Comisia Europeană.
ECDC a prezentat, la solicitarea Comisiei, un document tehnic privind definiţiile de caz pentru această boală transmisibilă.
Astfel "noul virus gripal A (H1N1)" se identifică la orice persoană care prezintă următoarele caracteristici clinice:
- febră mai mare de 38 °C semne şi simptome ale unei infecţii respiratorii acute;
- pneumonie (boală respiratorie gravă);
- deces în urma unei boli respiratorii acute neexplicate.
Criteriile de laborator necesare identificării clare a acestui virus sunt:
- RT-PCR (reacţia în lanţ a polimerazei în timp real);
- cultură virală (necesită facilităţi BSL 3);
- o cvadruplare a anticorpilor neutralizanţi specifici pentru noul virus gripal A(H1N1) (presupune utilizarea serurilor pereche, în faza acută a bolii şi apoi în faza de convalescenţă, la o diferenţă de minimum 10-14 zile).
Criteriile epidemiologice, pot fi identificare în cel puţin una dintre următoarele trei caracteristici, în cele şapte zile care au precedat declanşarea bolii:
- o persoană care a fost un contact apropiat al unui caz confirmat de infecţie cu noul virus gripal A(H1N1) în timp ce cazul era bolnav;
- o persoană care a călătorit într-o zonă în care a fost înregistrată transmiterea susţinută de la om la om a noii gripe A(H1N1);
- o persoană care lucrează într-un laborator în care se testează probe pentru detectarea noului virus gripal A(H1N1).
Clasificarea cazurilor
A. Caz în anchetă: orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice.
B. Caz probabil: orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice şi cu rezultate de laborator pozitive de infecţie cu gripa A de tip nesubtipizabil.
C. Caz confirmat: orice persoană care întruneşte criteriile de laborator pentru confirmare.
Citeşte şi Ce este gripa porcină şi cum se transmite