Şeful BCE, Jean-Claude Trichet, a spus că trebuie clarificate o serie de probleme metodologice cu FMI. Trichet nu a oferit mai multe detalii, însă a spus că regulile de contabilitate nu sunt aceleaşi în SUA şi în Europa.
"Nu critic Fondul, însă trebuie să privim foarte atent cifrele", a spus Trichet. FMI a estimat recent că deprecierile globale ale activelor băncilor şi altor instituţii financiare din Statele Unite, Europa şi Japonia ar putea atinge 4.100 miliarde dolari. Oficialii FMI se aşteaptă, de asemenea, ca deprecierea activelor din Statele Unite să atingă 2.700 miliarde dolari, peste estimările din ianuarie, de 2.200 miliarde dolari.
În zona euro, deprecierile de active au ajuns la 154 miliarde dolari, fiind aşteptate alte pierderi de 750 miliarde dolari până la finalul lui 2010. În Marea Britanie, pierderile din creditare ale băncilor au atins 110 miliarde dolari, urmând să fie pierdute alte 200 miliarde dolari în 2009-2010.
FMI estimează că deprecierile de active potenţiale ale băncilor occidentale, prin intermediul subsidiarelor, şi deţinerea de valori mobiliare în afara graniţelor, pe pieţele emergente, ar putea atinge 340 miliarde dolari.