Valurile de vânt sunt generate de mișcările aerului, iar cele "moarte" se dezvoltă în largul mării, care se propagă din cauza forței de inerție. Forța lor de distrugere depinde de lungimea, înălțimea și periodicitate: de exemplu în cazul ambarcațiunilor, cele mai periculoase valuri sunt cele cu lungime egală cu cea a vaporului, potrivit drivemagazin.ro.
Potrivit unui studiu însă, cele mai multe accidente se întâmplă când mișcarea apei se schimbă brusc pe mare, dar și VALURI PĂTRATE sunt cel puțin la fel de periculoase, deși nu sunt uriașe.
Un astfel de tip de val dispune de o forță puternică sub suprafața apei și se manifestă în largul mării, ajungând apoi ondulate pe coastă, dar poate trece mult timp până își pierd din forță, mai ales dacă sosesc noi și noi curenți din două direcții.
Valurile încrucișate sau pătrate se dezvoltă din valurile care nu se succed foarte des și sunt de regulă provocate de curenți de vânt din 2 direcții sau un curent de apă dintr-o direcție și o rafală de vânt din alta. Astfel se formează valuri pătrate care pot răsturna ușor o barcă, chiar și o navă.