Nu-i așa că a devenit o obișnuință plăcută să te așezi în bucătărie și să porți o discuție plăcută cu ceilalți membri ai familiei, la o ceașcă de cafea, un ceai sau o prăjitură? Atunci când vei alege mobila bucătărie, vei vrea să faci ca spațiul să pară mai fermecător, mai confortabil și plăcut pentru a petrece ore întregi, fără aglomerație și călcat pe picioare. Bucătăriile au devenit un hub social, așa că acum este necesară o bucătărie proiectată cu grație.
În rândurile de mai jos îți vom da câteva sfaturi pentru a-ți remobila bucătăria, astfel încât ea să fie un colțișor drag al casei tale.
Dimensiunile bucătăriei
Măsoară spațiul din bucătărie pe care urmează să îl aranjezi și gândește-te la aspectul potrivit. Este ideală o bucătărie pătrată sau ușor dreptunghiulară, cu un interior extensiv, dar majoritatea caselor din zilele noastre nu își pot permite un astfel de lux.
Locuințele de la oraș suferă de constrângeri spațiale uriașe. În destul de multe apartamente, o bucătărie ocupă mai puțin de 5 metri pătrați ca spațiu. Mai mult, bucătăria ta ar putea fi foarte îngustă și alungită, neregulată sau așezată pe unul dintre pereți. Așadar, în primul rând trebuie să iei în considerare aspectul camerei pentru a putea alege mobila bucătărie potrivită pentru acest spațiu.
Cerințe de depozitare
În continuare, va trebui să determini ce spațiu de depozitare vei avea nevoie în bucătăria ta. Acest spațiu ar trebui să fie întotdeauna puțin mai mare decât cerințele tale actuale. De-a lungul timpului, probabil vei achiziționa electrocasnice noi sau un set nou de ustensile sau oale și tacâmuri fără să le arunci pe cele vechi. Așadar, cerințele tale de stocare vor crește cu timpul.
Unii experți sugerează că, dacă trebuie să aranjezi o bucătărie într-o casă nouă, ar trebui să iei în considerare un spațiu de stocare de trei ori mai mare decât cerințele actuale. Acest lucru ar putea fi prea mult pentru o bucătărie mică. Așa că fii rezonabil și doar ia în calcul că trebuie să mai ai puțin spațiu de stocare liber pentru nevoile viitoare. În schimb, dacă este vorba de o bucătărie existentă pe care o renovezi, vei avea o idee corectă despre cât de mult spațiu de stocare vei avea nevoie.
Insulă în bucătărie sau nu?
Planifică să instalezi o insulă în bucătărie numai dacă ai un spațiu mai mare de 8 metri pătrați. O insulă de bucătărie voluminoasă într-o bucătărie mai mică este un „nu” clar. Aceasta va face ca bucătăria ta să pară și să se și simtă mai înghesuită.
Dar dacă îți poți permite să instalezi o insulă de bucătărie, maximizează beneficiile construind rafturi și sertare elaborate dedesubt. Acest lucru va compensa unele dintre cerințele de stocare.
Materiale pentru mobila bucătărie
Lemnul natural este încă cel mai preferat material pentru mobila din bucătărie. Stejarul, nucul și mahonul pot fi folosite pentru a construi mobilier elegant de bucătărie. Placajul, deși nu este la fel de rezistent ca omologii naturali, este favorit pentru accesibilitatea sa. Casele moderne pot experimenta și cu lemn emailat.
Taburetele, mesele și scaunele pentru micul dejun pot fi făcute din aluminiu turnat, fier forjat sau o combinație de metal și lemn care arată elegant. Mesele cu top din sticlă arată de asemenea elegant. Mobilierul acrilic transparent poate crea un interior care să stabilească tendințele. Seturile turnate de plastic sunt ușoare și portabile.
Strălucitor sau mat
Aceasta este mai mult o alegere personală. Dacă vrei să oferi bucătăriei tale un aspect mai dramatic, atunci este mai bine să optezi pentru mobilier cu finisaj metalic lucios. Cu toate acestea, nu uita să-l echilibrezi corespunzător cu pereții și tavanul într-un finisaj mat.
Dacă nu ești atât de dramatic, poți merge pe mobilă cu un finisaj mat. Asigură-te că acest lucru nu va reduce în niciun caz coeficientul de stil al bucătăriei tale. O altă opțiune ar putea fi să selectezi o suprafață mată pentru dulapurile tale, dar un finisaj lucios pentru masă și scaune sau invers.
Ce culoare să alegi?
De la puritatea albului până la căldura lemnului, alegerea unei culori pentru mobila bucătărie este nesfârșită. Albul este culoarea cea mai obișnuită pentru mobila bucătărie, deoarece oferă aproape fără efort un aspect expansiv, îngrijit și ordonat oricărei bucătării. Dar există și alte opțiuni către care să te îndrepți. De exemplu, poți utiliza o combinație modernă de argint metalic, albastru pal și mobilier verde pentru bucătărie.
Ca și celelalte camere ale casei tale, decide-te asupra unei scheme de culori și alege mobila bucătărie pe baza asta. Dacă pereții bucătăriei tale sunt vopsiți în nuanțe luminoase sau decorați cu plăci colorate, folosește tonuri subtile pentru mobila bucătărie. Dacă pereții și tavanul sunt mai șterse, selectează un ton care va înveseli spațiul.