Dacă personajele din reclame ar trece de partea cealaltă a ecranului, ar vedea că Sărbătorile în România nu sunt chiar atât de feerice. De departe, cel mai deranjant aspect este aglomerația de peste tot. Nu contează unde ai treabă, vei găsi mult mai multă lume în acel loc decât în restul anului. În mall, în hypermarket, la bancă, la curățătorie, în piață și la spălătorie vei găsi oameni care țin să bifeze lucrurile de făcut până de Crăciun. Motivația pare a fi dublă: „să nu rămânem cu lucruri de făcut de Crăciun” și „se închid toate până după Revelion”. Ceea ce este o exagerare, până la urmă.
La 30 de ani de la Revoluție, capitalismul domină peisajul comerțului din România, iar zilele în care vei găsi toate magazinele închise sunt extrem de rare și se rezumă, deseori, la una singură. Așa că cele două motive nu prea au fundament, însă contribuie la ceea ce toată lumea recunoaște că e „stresul Sărbătorilor”: ne agităm atât de mult să iasă totul bine, încât ziua magică trece pe lângă noi, fără să ne bucurăm cu adevărat de timpul petrecut cu cei dragi. De aceea, dacă este un lucru pe care ar trebui să îl faci în anul următor, este să încerci o deconectare de la cotidian. O dezintoxicare în noul deceniu, dacă așa vrei să o consideri.
Curele de dezintoxicare sunt prezentate peste tot ca mici miracole pentru corpul tău. Sucuri, alimente și suplimente alimentare, toate îmbrăcate într-un ambalaj-minune. Chiar dacă beneficiile dezintoxicării sunt puse la îndoială de către doctori, aplicarea aceluiași principiu pentru lucrurile care ne stresează în fiecare zi merită o șansă din partea fiecăruia dintre noi.
Pe lângă perioada Sărbătorilor, gândește-te la câte elemente de stres suntem supuși în fiecare zi. Compară acest lucru cu situația de acum 20 de ani și vei descoperi că lucrurile erau mai simple. La vremea respectivă aveam o oră la care știam că apar știrile, anumite intervale la care știam că avem divertisment la televizor. Ce făceam cu restul timpului? Observam că există și o altă lume în afară de cea pe care o vedem pe un ecran.
Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care deconectările de cotidian au devenit o dorință a celor care, în mod normal, sunt supuși unor cantități semnificative de stres. Din fericire, există numeroase moduri prin care omul modern se poate deconecta de tot ceea ce îl solicită. Este și motivul pentru care unitățile de cazare cu căutare din ce în ce mai mare sunt și cele care prezintă elemente rustice pregnante.
Este un pic ciudat faptul că omul modern, complet conectat la digital, fără de care consideră că viața ar fi mult mai grea, își dorește luxul unui mediu analog. Modernismul birourilor se vrea a fi înlocuit cu tradiționalismul construcțiilor de altădată, păstrând totuși un minim de confort. Un frigider,o simplă dar utilă plită care funcționează cu gaz natural, apă curentă, încălzire tradițională și hectare întregi de priveliște neperturbată de clădiri de birouri. Acestea ar fi, pe scurt, elementele care ar asigura o deconectare de cotidian de succes.
Dacă dorința de detoxifiere este cu adevărat puternică, internetul ar trebui să fie un lucru de care să vă lipsiți în această perioadă. Știu că suntem obișnuiți să vedem ce mai fac prietenii și familia, iar internetul este cel mai simplu mod de a afla. Chiar dacă unitățile de cazare vă oferă o rețea wireless, noi vă recomandăm să o evitați. Dacă datele mobile nu au un semnal puternic în zonă, cu atât mai bine. Dacă nevoia de conexiune este acută, atunci clasicul apel telefonic va face minuni.
Înconjurat doar de lucruri simple și fără internet probabil probabil că vă întrebați ce puteți face în tot acest timp? Dacă aruncați o privire în jur, veți descoperi că puteți face chiar multe. Începând de la a citi o carte în liniște deplină, la a folosi frigiderul și plita pe gaz pentru a găti mâncăruri simple. Dacă plecați de acasă cu o boxă portabilă, veți putea asculta albumele preferate fără să fiți întrerupți. Vă puteți trezi la răsărit și bea cafeaua cu o priveliște pe care orașul nu are cum să v-o ofere.
Zilnic suntem înconjurați de gadget-uri pe care le golim rapid de baterie. Din fericire pentru ele, în fiecare seară le putem pune la încărcat, astfel încât să le folosim din nou a doua zi. Din păcate pentru noi, bateriile din interiorul nostru nu se reîncarcă cu un simplu somn. Cel puțin nu la capacitate deplină. Deconectarea de la cotidian ne încarcă cel mai bine bateriile.
Îți sună prea complicat toate aceste lucruri și nu ai unde să mergi de Sărbători? Încearcă următorul lucru: oprește notificările de pe telefonul tău. Ne uităm la ecranul său de 150 de ori pe zi. Sărbătorile începe să fie adevărat magice fără acest obicei.