Dar știm ce culoare are sufletul? Întrebarea aceasta, venită azi de la o elevă de gimnaziu, care-și citea eseul în cadrul concursurilor din ”Săptămâna Pământului”, a trezit imaginația tuturor celor care o ascultau. Ecologia nu se limitează la a proteja mediul în care respirăm, ci și pe acela în care ne dezvoltăm mental. Aceasta este tema predominantă a evenimentelor organizate sub titulatura ”Săptămâna Pământului”, a căror gazdă este Lavinia Șandru, parteneri fiind Realitatea TV și Școala de Televiziune Junior.
Gândirea pozitivă și dezvoltarea imaginației creative au fost căutate ungherele minților de copii și au ieșit la lumină, pe scena Sălii de Festivități Adrian Păunescu din cadrul Liceului Tudor Vladimirescu, prin concursurile de literatură ”Flori de tei” – de recitare din poeziile lui Mihai Eminescu – și de proză scurtă ”Geo Bogza”. Au fost organizate ateliere Deco Eco, în care elevii au creat personaje și obiecte utile din ambalaje, iar prin Eco Arta, au învățat să creeze artă din lucruri aparent nesemnificative precum ziare și reviste citite, lipindu-le laolaltă cu propriile desene și alcătuind colaje, sub îndrumarea artistei Mariana Pachis. La rândul său, caricaturistul Mihai Pînzaru PIM, și-a dezvăluit secretul artei de a face portrete reprezentative din câteva linii trase cu penița sau cu creionul, unelte prezente în penarul oricărui școlar.
Improvizația - talentul copiilor de orice vârstă - a fost la mare căutare, fenomenele și elemente ale naturii fiind stăpânite ușor de mintea ascuțită și trupurile gingașe ale micilor actori ad-hoc din teatrul de improvizație.
Mai e și vineri o zi… în care Mariana Pachis va coordona atelierele de creație Sand Art: pe baza unor scenarii scrise de copii, ea va modela nisipul, iar scenariștii vor realiza un film de animație în tehnica Sand Art, pronind de la elementul pământ. Mariana Pachis este înscrisă în Cartea Recordurilor pentru că a desenat prin tehnica Sand Art timp de nouă ore, fără întrerupere, la o temperatură de -6 grade, în noaptea de Revelion a anului 2013. Mariana Pachis definește Ecoarta ca ”un puternic element dramatic, o creație simplă de a fi în armonie cu natura. Nu vrem șoc, violență, desene animate cu influențe negative prin unde electromagnetice. Dorim să petrecem natural, cât mai mult timp în natura, iar copiii trebuie învățați să facă asta!”, spune Mariana Pachis. Ea le vorbește copiilor în culori, iar ei își imaginează Pământul albastru, uitând de grijile care-l fac să fie negru.
”Săptămâna Pământului” este un eveniment organizat de Primăria sectorului 6 prin Centrul Cultural European, cu sprijinul Inspectoratului Școlar București. Partener media: Realitatea TV.