Mulți copii și adolescenți din întreaga lume, nu doar din România, încep să conducă tractoare de la vârste fragede. Nu doar de la 18 ani, așa cum prevede legea în țara noastră. Însă răsturnarea tractoarelor este prima cauză de rănire și mortalitate în rândul celor care le conduc, așadar, cu aceste utilaje de mari dimensiuni chiar nu este de joacă! Înainte de a trece la instruirea propriu-zisă a copilului dumneavoastră, este necesar ca răspunsul la cele 5 întrebări care urmează a vă fi prezentate să fie „DA”.
Ajunge copilul dumneavoastră la toate comenzile, butoanele, volan și manete, în timp ce are centura de siguranță pusă? Este foarte important ca acest lucru să se întâmple fără ca fiul sau fiica dumneavoastră să se ridice de pe scaun. Nu poți avea un bun control al utilajului, dacă nu ai o bază solidă și nu ești bine ancorat în scaun. Ați încercat vreodată să vă reglați scaunul mașinii în timp ce conduceați? Poate cu toții am făcut-o la un moment dat, însă prima senzație a fost de pierdere a controlului, de nesiguranță. Iar asta este în cazul adulților. Pentru un copil sau adolescent, sentimentul este mult mai puternic.
Este copilul dumneavoastră suficient de puternic pentru a manevra fără efort tractorul? Un astfel de utilaj nu este o mașină de oraș, care să îți facă viața ușoară și pe care să o manevrezi în traficul urban cu lejeritate. Un tractor este un echipament agresiv, dur, pe care trebuie să îl strunești ca pe un armăsar. Trebuie să îl subjugi și să îl controlezi cu fermitate. Un tractor nu poate fi condus relaxat și degajat, este nevoie de forță, atenție și concentrare maximă.
Se poate coordona copilul dumneavoastră, astfel încât să își poată folosi mâinile și picioarele în același timp, pentru a opera tractorul? Gândiți-vă la un baschetbalist profesionist. Aleargă pe teren într-un ritm constant, are schimbări dese de direcție și, în același timp, își folosește brațele pentru a marca la coș. Coș după coș, sprint după sprint, dribling după dribling. Toate astea, în același timp. Același lucru trebuie să îl facă și băiatul sau fata dumneavoastră cu tractorul.
Poate copilul dumneavoastră să înțeleagă și să memoreze un proces în 10 pași - pentru tractoarele mici - sau în 20 de pași - pentru tractoarele mari? Acum, gândiți-vă la pilotul unui avion. Nu se urcă în cockpit și se pune la manșă, iar avionul își ia imediat zborul. Înainte de a decola, pilotul trebuie să verifice parametrii aeronavei, să facă verificări de siguranță și să urmeze o anumită procedură. De acord, un tractor nu este un avion, dar tot trebuie să se treacă printr-un proces similar de control.
Este copilul dumneavoastră responsabil? Poate vi se pare o întrebare prea dură, dar trebuie să aveți încredere că băiatul sau fata dumneavoastră îți vor face treaba în deplină siguranță, chiar dacă dumneavoastră nu veți fi alături de ei să îi îndrumați sau să îi supravegheați. Poate, când erați mai tânăr, ați avut ocazia de a conduce o mașină puternică, o super-mașină care mânca asfaltul. Ați apăsat pedala de accelerație și v-ați simțit invincibil, nu-i așa? Ei bine, este un sentiment periculos, iar același sentiment ți-l poate da și un tractor. Putere și neînfricare.
În încheiere, se cuvin câteva clarificări. Înscrierea la școala de șoferi se poate face cu 3 luni înaintea împlinirii vârstei de 18 ani. Un tractor poate fi operat și dacă dețineți un permis de conducere categoria B, dar numai dacă utilajul nu depășește 3,5 tone, la care se poate atașa o remorcă. Dacă aveți permis de conducere categoria C, atunci puteți conduce un utilaj de peste 3,5 tone, la care, de asemenea, se poate atașa o remorcă.
Însă, dacă trebuie să tractați două remorci, atunci este necesară deținerea unui permis de conducere categoria TR. De asemenea, categoria TR vă permite conducerea unui tractor pe drumurile publice, fără nicio restricție, spre deosebire de certificatul de tractorist agricol, care vă limitează la deplasarea doar pe câmp.