„Guvernul trebuie să adopte de urgență noul Statut al cadrelor militare reglementat până acum prin Legea nr. 85 din 1995 care a fost modificată până în prezent de 37 de ori. Noul Statut al cadrelor militare s-a aflat printre cele patru proiecte de lege aflate pe ordinea de zi a ședinței de guvern și a fost singurul dintre acestea asupra căruia nu s-a luat nicio decizie. Acest proiect se află pe lista priorităților legislative ale guvernului pentru anul 2022, ținând cont de faptul că actul normativ urma să fie discutat și aprobat în guvern încă din anul 2021, fiind și atunci printre prioritățile legislative ale M.Ap.N. Ministerul Apărării Naționale este co-inițiator împreună cu MAI, SIE, SRI, SPP și STS.
În proiectul de lege sunt reglementate în principal definirea cadrelor militare și clasificarea lor pe corpuri profesionale și grade militare, dobândirea calității de cadru militar, îndatoririle și drepturile cadrelor militare, interzicerea și restrângerea exercitării unor drepturi și libertăți, dezvoltarea carierei militare, acordarea gradelor militare și înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în activitate, stagiile minime în grad, evaluarea și perfecționarea profesională a cadrelor militare, scoaterea din evidența militară, degradarea militară, dispoziții specifice stării de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, dispoziții specifice cadrelor militare în rezervă sau în retragere, etc.
Solicit Guvernului PSD-PNL-UDMR ca pachetul legilor din domeniul apărării și siguranței naționale să fie discutate și aprobate în sedințele de guvern de la finalul lunii august 2022, astfel încât să fie supus aprobării Parlamentului în procedura constituțională a legilor organice, la începutul sesiunii parlamentare din toamna acestui an, astfel incat in Bugetul de stat pentru anul 2023 sa fie cuprinse alocarile bugetare corespunzatoare.
Tinând cont de criza de securitate actuală din Europa, ipocrizia Guvernului PSD-PNL-UDMR rămâne la cote maxime în timp ce declară că le poartă de grijă angajaților din Sistemul Național de Apărare (SNAp). Deși măsura de majorare a procentului din PIB alocat apărării este una salutară pentru perioada de instabilitate securitară pe care o parcurgem, actualii guvernanți au scăpat din vedere faptul că cea mai importantă resursă a oricărui sistem este resursa umană și ca urmare a neadoptării legilor din domeniul apărării și siguranței naționale sistemul pierde lunar sute de profesioniști care aleg să treacă în rezervă, beneficiind de pensie ocupațională”, a scris Petru Movilă pe Facebook.