Mașina de partid s-a mișcat foarte bine, iar liderul de mucava Viorica Vasilica Dăncilă s-a trezit în turul doi, deși a stat toată ziua cu demisia pe masă. Este o victorie de etapă pentru Dăncilă și pentru PSD, după înfrângerea rușinoasă de la europarlamentare și pierderea guvernării. Peste două săptămânii, regina neîncoronată a gafelor va fi oricum istorie. Așa că nici nu mai contează. Calificarea pentru turul doi reprezintă pentru PSD golul de onoare.
Manipularea cu tăierile de pensii și salarii a ținut. 23% dintre românii cu drept de vot au pus ștampila pe Dăncilă. Este opțiunea lor și o respect. Cine sunt cei care au votoat-o? 55% sunt pensionari, iar 27% bugetari. În ceea ce privește nivelul de pregătire profesională, 31% dintre votanții lui Dăncilă au studii elementare, 55% au studii medii și doar 14% studii superioare.
Pentru Iohannis este convenabil. Este cel mai comod contracandidat. Nici nu îmi pot imagina o confruntare publică Dăncilă- Iohannis. Ar bate toate recordurile de audiență. Am însă rezerve că Iohannis va accepta provocarea Vioricăi Dăncilă. Fostul premier marionetă ,,bagă bățul prin gard'' ca să mai crească în sondaje, dar inutil. Scorul de duminică este maximul posibil pentru doamna Dăncilă, iar votul din diaspora s-ar putea să-i mai scadă scorul.
Marele perdant al alegerilor prezidențiale este Dan Barna. Mulți, inclusiv eu, îl vedem pe Barna în turul doi cu ajutorul diasporei. Barna este însă departe de scorul obținut la europarlamentare. De ce a pierdut Barna? În primul rând, din cauza atitudinii arogante față de PNL. În timp ce PNL aștepta ajutor pentru instalarea Guvernului Orban, Barna insista cu anticipatele și spunea în buclă că nu este interesat de guvernare. A anunțat abia în ceasul al doisprezecelea că susține Guvernul Orban și abia după ce Cioloș a dat tonul. În al doilea rând, Barna a gestionat prost scandalul declanșat după publicarea anchetei Rise Project în care se insinuau unele probleme de moralitate și nu de legalitate.