Un studiu recent realizat la Universitatea din Maryland arată că lăsarea pisicilor domestice în libertate le expune la un risc mai mare de îmbolnăvire, boli pe care apoi le-ar aduce în comunitățile umane în care trăiesc.
De asemenea, pisicile domestice care se deplasează liber aveau potențialul de a decima populațiile de animale sălbatice native și de a deteriora biodiversitatea, potrivit scienceandstuff.com.
Studiul se bazează pe datele colectate de-a lungul a trei ani, cu ajutorul a 60 de camere de supraveghere amplasate în 1.500 de locații. Acestea au înregistrat comportamentul pisicilor care se deplasează liber și modul în care acestea au interacționat cu mediul înconjurător și cu fauna nativă.
Având în vedere faptul că populația umană în creștere provoacă cele mai mari pierderi habitatului animalelor sălbatice, lăsarea în libertate a pisicilor n-ar face decât să înrăutățească situația anumitor specii pe care felinele le vânează. De aceea, înțelegerea impactului pisicilor domestice asupra vieții sălbatice este primul pas către limitarea efectelor lor negative asupra populațiilor de animale sălbatice care se luptă deja cu reducerea spațiilor de locuit.
CE ESTE DE FĂCUT
Studii ca acestea nu numai că i-ar ajuta pe proprietarii de pisici să fie mai atenți nu doar la nevoile animalului, ci și la impactul mai larg al stilului de viață. Pe de altă parte, i-ar ajuta și pe oficiali să realizeze importanța punerii în aplicare a unor protocoale precum legi și legislație pentru a păstra biodiversitatea.
Astfel, ar putea fi înăsprite reglementările care interzic sau restricționează accesului pisicilor domestice în zonele apropiate de habitatele sălbatice. Pisicile sunt foarte inteligente, dar nu se poate aștepta ca ele să știe cum acțiunile lor afectează mediul înconjurător.
Oamenii de știință au susținut că oamenii au influențat puternic distribuția spațială a pisicilor, motiv pentru care nu pot fi absolviți de responsabilitatea degradării mediului.