Cățăratul este o tehnică de a vâna specifică felinelor
Deoarece sunt animale mici, aria de vedere a pisicilor este considerabil mai mică decât teritoriul lor în aer liber. De la înălțimea unui copac, lucrurile se schimbă și felinele își găsesc prada în mișcare.
Ei pot vedea, de asemenea, o pasăre ademenitoare pe o ramură sus, caz în care urcarea în copac pentru a ajunge la el devine parte a urmăririi în sine. Din perspectiva unei pisici, vârful copacului oferă și o deghizare utilă.
Cătăratul este o tehnică de salvare în fața pericolelor
Pisicile sunt vânători excepționali, dar nu uită că pot deveni și pradă, câinii fiind cel mai frecvent pericol. Un copac din apropiere poate oferi o ascunzătoare sigură și la îndemână. Din nou, vârful copacului le ajută și să se ascundă, astfel încât să-i deruteze pe inamici și să-i facă să plece.
Cătăratul este distractiv
Multe pisici consideră cățăratul este o distracție distractivă. În special pisicuțelor le place să exploreze înălțimile pentru a afla ce pot face ghearele lor, dar și pisicile adulte își petrec timpul perfecționându-și abilitățile de cățărat. În special pisicile de interior ar trebui să aibă întotdeauna acces la un arbore de pisici. Își îmbogățește mediul, oferindu-le punctul de vedere mai înalt pe care l-ar căuta instinctiv în sălbăticie. În plus, practicarea alpinismului are beneficii clare pentru sănătate. Cucerirea copacului este o provocare mentală pentru pisici și, în timp ce se cățără, își tonifică mușchii, își îmbunătățesc flexibilitatea și devin mai puternice atât fizic, cât și mental.
DE CE SE BLOCHEAZĂ PISICILE ÎN COPACI
Un aparent paradox, dacă ne gândim cât de mult le place pisicilor să se se urce în copaci, este DE CE RĂMÂN DESEORI BLOCATE ACOLO? Le-am văzut cu toții: videoclipuri cu temerari feline, legănându-se în copaci la înălțimi precare.
Ei bine, răspunsul la această din urmă întrebare are o explicație tehnică. Este vorba de forma ghearelor lor. Ghearele unei pisici se curbează spre interior, permițându-le să se prindă rapid de suprafețe în timp ce urcă cu capul înainte. Din păcate, această curbă utilă de cățărare nu ajută cu nimic animalul să ajungă din nou la pământ – cu excepția cazului în care sunt capabili să-și dea seama cum să coboare înapoi cu ghearele în direcția corectă. Pentru a nu cădea, pisicile trebuie și ele să se cațere cu centrul greutății aproape de copac, iar din cauza gravitației, acest lucru nu este posibil dacă se cațără cu capul înainte.
Sfaturi oferite de Gunhild Jensen, comportamentist la pisici și fondator al Smiling Kitty.