Evitarea consumului de urzici și oțet
Lunea Mare marchează începutul Săptămânii Patimilor, iar în această zi, tradițiile străvechi sunt păstrate cu sfințenie. Este obișnuit să se evite consumul de urzici sau mâncăruri care conțin oțet. Acest obicei are rădăcini adânci în amintirea suferințelor îndurate de Mântuitor atunci când i s-au oferit urzici în loc de mângâiere și oțet în loc de apă.
Curățenia generală de Paște
Tradiția populară recomandă ca în Lunea Mare să înceapă curățenia generală de Paște. Multe gospodării își deschid porțile pentru a scutura și a spăla totul, purificând locuința de energiile negative acumulate peste iarnă. Se crede că acest ritual ajută la alungarea spiritelor rele și la reînnoirea energiei pozitive în pragul sărbătorii Învierii.
Abstinență și purificare spirituală
Mulți credincioși aleg să observe un post mai strict începând chiar din ziua de luni, abstinența de la mâncare fiind practicată de la răsărit până la apus. Aceasta servește drept simbol al purificării și pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Paștelui.
Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.
Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistierul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale.
Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”, arată doxologia.ro.
Spovedania și pregătirea pentru Înviere
În prima zi a Săptămânii Patimilor, credincioșii își curăță sufletul prin spovedanie, pregătindu-se astfel pentru primirea Sfintei Împărtășanii și pentru celebrarea Învierii Domnului. Săptămâna Mare este un timp dedicat introspecției și rugăciunii intense, marcând ultima etapă a Postului Mare.
Lunea Mare aduce cu sine o serie de tradiții și obiceiuri care reflectă profunzimea spirituală și angajamentul creștinilor înaintea sărbătorii Învierii. Este un moment de curățenie exterioară și interioară, de reflecție și pregătire pentru celebrarea celor mai importante evenimente din calendarul creștin ortodox.