Ziua Mondială a Oului
Celebrată anual în a doua vineri din octombrie şi sărbătorită în acest an pe data de 14, Ziua Mondială a Oului a fost stabilită la Viena în anul 1996, pentru a sărbători acest aliment complex şi indispensabil în alimentaţia oamenilor şi a ne face conştienţi cu privire la beneficiile consumului de ouă.
Sursă excelentă şi accesibilă de nutriţie, ouăle oferă proteine, vitamine şi săruri minerale la un preţ accesibil şi au jucat din timpuri imemoriale un rol esenţial în hrănirea oamenilor din întreaga lume.
Istoria oului depăşeşte cu mult sfera culinară, ouăle fiind celebrate în numeroase culturi, atât din motive decorative, cât şi religioase. În numeroasele părţi ale lumii, ouăle reprezintă un simbol al fertilităţii, un element al vieţii, al reînnoirii şi al renaşterii.
Gândiţi-vă, spre exemplu, la frumos decoratele ouă de Paşte (Easter Eggs), în care părinţii ascund ciocolată, jeleuri sau bani, şi pe care copii speră să le găsească în fiecare an în cadrul "Vânătorii de ouă" (The Egg Hunt), sau la elegantele şi luxoasele ouă Fabergé, create din aur sau argint şi ornate cu pietre preţioase sau semipreţioase care au fost apreciate chiar şi de ţari!
La nivel mondial, #WorldEggDay este marcată prin organizarea de evenimente cu profil gastronomic, unde oul este ingredientul vedetă al preparatelor pregătite de organizatori.