Întrebat dacă, în opinia sa, militarii ruși 'vor deveni o problemă' pentru Washington, în cazul în care aceștia vor lupta de partea președintelui sirian Bashar al-Assad, John Allen a răspuns: 'În ultimele zile, am urmărit cu atenție această întărire de forțe (rusești în Siria) și am încercat să înțelegem ce ar însemna acest lucru. Cred că este rău. Rusia își folosește forțele pentru a susține regimul lui Bashar al-Assad'.
Potrivit generalului american, principala răspundere o poartă președintele sirian pentru faptul că, în urma conflictului din Siria, au murit zeci de mii de oameni. 'Susținerea lui Assad cu forțe militare adâncește criza în regiune. Practic, acest lucru ar putea duce la o confruntare între forțele rusești și forțele coaliției', a atenționat Allen.
În același timp, generalul american în rezervă a recunoscut că etapa inițială din pregătirea de către Pentagon a unor combatanți ai opoziției siriene, care, potrivit Washingtonului, ar fi trebuit să formeze baza forțelor armate în lupta împotriva grupării SI, 's-a dovedit un eșec'.
Reuters: Militarii ruși au intrat deja în luptă
Trupele ruse au început să participe la operațiuni militare în Siria, unde sprijină forțele guvernamentale, au declarat pentru Reuters trei surse libaneze.
Sursele au precizat, sub acoperirea anonimatului, că numărul de militari ruși este încă mic.
Oficialii americani au declarat că, în ultimele zile, Rusia a trimis în Siria două transportoare navale de tancuri și un avion de tip cargo.
Scopul forțelor ruse ar putea fi acela de a amenaja un aeroport lângă Latakia, o bază importantă a președintelui Bashar al-Assad, care a pierdut teren în ultimul an în lupta dusă pe mai multe fronturi împotriva Statului Islamic sau a rebelilor susținuți de Occident.
Anterior, ministrul de externe al Federației Ruse a anunțat că militari ruși se află în Siria deja de mai mulți ani și ajută acolo la asimilarea de tehnici în lupta antiteroristă. Acest lucru se desfășoară în paralel 'cu livrări de arme pentru armata siriană, care poartă cea mai grea povară în lupta împotriva terorismului', a spus Serghei Lavrov, adăugând că 'la ora actuală Rusia nu întreprinde niciun fel de pași suplimentari'. 'Însă, dacă va fi nevoie, vom întreprinde acești pași, în conformitate deplină cu legislația noastră, cu dreptul internațional, cu obligațiile noastre internaționale', a subliniat șeful diplomației ruse.