Evaluarea Națională 2023. Ce SUBIECTE au primit elevii la proba de Limba și literatura Română. GHID COMPLET - cum se rezolvă subiectele Evaluarea Națională 2023. Peste 161.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a susţin, astăzi, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. GHID COMPLET - cum se rezolvă subiectele la Evaluare Națională 2023.
Evaluarea Națională 2023 începe luni, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Peste 161.500 de elevi s-au înscris pentru a susține examenul Peste 161.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională, în perioada 19 iunie - 4 iulie. Prima probă la Limba şi literatura română are loc luni, 19 iunie, urmată de proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. De asemenea, proba la limba şi Literatura maternă este programată pentu ziua de joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise. Elevii vor urma să afle primele rezultate miercuri, 28 iunie, acestea urmând să fie afișate până la ora 14:00.
Bani în plus pentru profesorii care corectează lucrările la Bacalaureat și Evaluarea Națională Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat vineri ordinul prin care cresc sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor și a concursurilor naționale.
Absolvenții de liceu sau facultate pot primi, lunar, 300 de lei din partea statului. Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească Absolvenții de liceu sau facultate pot lua aproape 300 de lei pe lună indemnizație de șomaj, timp de 6 luni, anunță Ocuparea forțelor de muncă.
Elevii revin în bănci, după 3 săptămâni de grevă generală. Există în continuare dascăli care ar fi vrut ca protestul să continue Elevii revin în bănci, marţi, după mai bine de trei săptămâni de grevă generală în Educație. Excepție o fac doar cei aflați în clasele terminale, care se pregătesc de examenele naționale. Deși greva a fost oficial suspendată, la nivelul întregii țări există în continuare dascăli nemulţumiţi de rezultatele negocierilor şi care ar fi vrut ca protestul să continue.
Deși greva s-a oprit, profesorii din Iași vor să o continue Deși liderii sindicali au anunțat, oficial, că greva a luat sfârșit, profesorii ieşeni vor fi consultaţi din nou privind continuarea grevei.
De unde se vor lua banii pentru majorările din Educație. Anunțul ministrului Muncii Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a putut da detalii cu privire la sursa banilor care vor fi alocaţi pentru majorările de salarii din sistemul de învăţământ.
ADMITEREA la ASE, iulie 2023. TOT ce trebuie știut despre concursul de admitere la programele universitare de LICENȚĂ și ce perspective ai ca absolvent al ASE Termini clasa a-XII-a? Felicitări! Și încă nu ești hotărât ce universitate să alegi? Vrei să ai perspective profesionale de succes și venituri confortabile? Este firesc! Noi îți oferim o variantă sigură aici, în România – Academia de Studii Economice din București, care a împlinit recent 110 ani de excelență academică! Este liderul învățământului superior economic din România, unde cu siguranță poți găsi multe oferte pentru a avea o carieră de succes în viață!
Ordonanța de urgență privind majorările salariale din Educație a fost adoptată. Cu cât cresc salariile profesorilor? Guvernul a adoptat, astăzi, ordonanța de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național deînvățământ de stat. Cu cât cresc salariile profesorilor?
Când vor anunța profesorii dacă renunță la grevă - Anunțul făcut de un cadru didactic Bogdan Cârstea, profesor de istorie la Liceul Dante Aligheri din Bucureşti, susţine că luni, după ora 12 sau 13 vom afla dacă greva încetează. El a explicat că dacă la momentul centralizării datelor federaţiile sindicale constată că numărul profesorilor care doresc să continue greva este sub 50%, atunci aceasta încetează.
Oficial: Greva din Educație se suspendă - Ordonanța majorărilor a fost publicată în Monitorul Oficial Greva din Educație a fost suspendată, anunță sindicaliștii.
Ordonanța care modifică organizarea examenului național de bacalaureat a fost publicată în Monitorul Oficial Ministerul Educaţiei anunţă duminică seară că a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de urgenţă nr. 56/2023 pentru instituirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ în anul şcolar 2022 - 2023, în ceea ce priveşte organizarea examenului naţional de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a şi a concursului naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar.
Profesorii care participă la grevă NU vor fi sancţionaţi. Anunțul ministrului Educației Nu vor exista sancţiuni asupra cadrelor didactice care au ales să facă grevă, susține ministrul Educației Ligi Deca. Aceasta a afirmat că neplata zilelor în care cei care au semnat pentru grevă au ales să protesteze nu reprezintă o sancţiune, ci aplicarea unei prevederi legislative.
OUG pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din Educație, pusă în transparență de Ministerul Muncuii. Ce cuprinde actul normativ - DOCUMENT Dascălii primesc ce au cerut și chiar din această lună vor avea venituri mai mari cu 25%. Potrivit actului normativ publicat duminică de Guvern, profesorii vor avea în medie 1.300 de lei brut în plus la salariu, iar 400 de lei brut vor primi cei din categoria personalului nedidactic. Mai mult, se vor acorda inclusiv prime până în anul 2027.
OUG care vizează completarea calendarului anului şcolar, pe masa Guvernului! Principalele măsuri prevăzute în actul normativ, anunțate de Ligia Deca Probele scrise ale examenului de bacalaureat şi ale evaluării naţionale vor rămâne în calendarul stabilit la începutul anului, după ce Guvernul va decide, duminică, echivalarea probelor de competenţă la bacalaureat, a anunțat ministrul Educaţiei Ligi Deca, în debutul şedinţei de Guvern de la Palatul Victoria.
Geoană, despre greva profesorilor: Sper să se găsească resursele politice, de negociere și financiare, pentru a se depăși aceste momente Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că "problema de fond în ceea ce priveşte sistemul de educaţie din România este să le dăm tinerilor deprinderi profesionale pentru meseriile viitorului, care sunt deja astăzi aici", iar în legătură cu greva profesorilor, el şi-a exprimat speranţa ca problema "să fie rezolvată cât mai rapid, prin dialog şi printr-o atitudine constructivă, deoarece copiii trebuie să îşi dea examenele".
Greva din educație, aproape de final: O nouă ofertă din partea Guvernului, sindicaliștii vor decide duminică dimineață dacă acceptă Greva din educație este aproape de final. O nouă ofertă din partea Guvernului a fost lansată către sindicate sâmbătă seara. Urmează ca sindicaliștii să dea un răspuns până mâine la ora 9.
Sindicaliștii din educație au respins oferta Guvernului privind majorarea salarială cu 45% și bonusul anual de 1.500 de lei Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, le-a precizat sâmbătă jurnaliştilor că greva din educaţie continuă. Guvernul a propus, în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027. Sindicatele au precizat atunci că urmează să se consulte cu membrii de sindicat şi să dea un răspuns.
Profesorii, plătiți la examene mai prost decât bacșișul unui curier care livrează mâncare - Postarea virală a unui cadru didactic O postare pe Facebook a unui profesor din Arad s-a viralizat. El atrage atenția asupra faptului că în cadrul examenelor orale, un profesor este plătit cu doar 4 lei pe candidat evaluat.
Ministerul Educaţiei propune echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu! Evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină Ministerul Educaţiei pupune, într-un act normativ supus dezbaterii publice, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină.
O femeie a vrut ca greva din educație să fie declarată ilegală. Instanța a fost de altă părere Tribunalul București a respins, vineri, cererea depusă de o femeie, prin care solicita să fie declarată ilegală greva din Educaţie, potrivit Agerpres. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Potrivit deciziei instanţei, cererea a fost respinsă ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă.
GREVĂ ȘI PROTEST ÎN EDUCAȚIE. Oferta făcută de Guvern sindicaliștilor: 1.500 de lei net și 45% din majorări de la 1 ianuarie 2024. Protestatarii au ajuns la Cotroceni Bucureștiul este blocat de proteste. Mii de profesori au pornit în drum spre Palatul Cotroceni, după ce și-au strigat nemulțumirile în fața Palatului Victoria. În paralel, la guvern au avut loc noi negocieri între sindicaliști și premierul Nicolae Ciucă.
Ministerul Muncii a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu salariile celor din sănătate, apărare și ordine publică De teama creșterii tensiunilor sociale, cu multiple proteste peste tot prin țară, în domenii cheie precum sănătatea, educația sau apărarea, guvernul mărește salariile. Retroactiv, de la 1 iunie 2023, dar la nivelul anului trecut.
Marius Nistor, după Memorandumul adoptat în Guvern: „Protestul NU va fi anulat. Să vină MASIV” Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” - Marius Nistor spune că, după aprobarea memorandumului Guvernului, angajaţii care au declanşat greva sunt cei care vor decide dacă o continuă.
Ligia Deca: „Probele de competențe se desfășoară în perioada 14-23 iunie” Ministrul Educației a declarat că, deși greva continuă, negocierile vor continua, iar examenele de competență vor avea loc în perioada 14-23 iunie. Ministrul a mai spus că a fost prelungită și perioada de înscriere pentru aceste examene, până pe data de 13 iunie.
Situația școlară anuală a elevilor poate fi încheiată cu două NOTE, fără validarea consiliului profesoral - ORDIN Miisterul Educației a transmis o informare de presă referitoare la modificările Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP).
Ministrul Educației: „Toată lumea îşi doreşte să se reia activitatea pentru a se putea încheia situaţia şcolară” Ministrul Educaţiei - Ligia Deca a vorbit, joi, în ședința de Guvern despre greva profesorilor. Oficialul spune că la nivelul unităţilor de învăţământ toată lumea îşi doreşte să se reia activitatea pentru a se putea încheia situaţia şcolară şi a putea susţine examenele naţionale.
BILETUL VERDE. Reciclezi și intri gratis la muzee, în Iași Reciclezi cinci recipiente, intri gratis în muzeu! Este metoda inedită găsită de Consiliul Județean din Iași pentru a-i motiva pe localnici să învețe de ce este important să scape responsabil de deșeuri. Practic, tot ce au de făcut cei care vor să viziteze pe muzee precum cel al Teatrului Evreiesc sau pe cel al Copilăriei în Comunism este să meargă la casa de bilete cu cinci ambalaje din plastic, metal sau sticlă, iar angajații îi vor recompensa cu un bilet.
GREVĂ EDUCAȚIE. Budăi, despre legalitatea memorandumului: „Dacă nu aveam bani, nu luam aceste măsuri” Ministrul Muncii spune că, deși memorandumul guvernului, de creștere a salariilor profesorilor, nu va fi publicat în Monitorul Oficial, va exista o declarație a Executivului, cu valoare de act oficial.
Memorandumul pentru majorările salariale din Educație, adoptat astăzi de Guvern. Profesorii continuă greva România este sufocată de proteste și greve. Pentru a încerca să pună capăt crizei din Educație, Guvernul adoptă un memorandum prin care susține că în noua lege se va ține cont de cerințele profesorilor. Mâine, peste 20.000 de cadre didactice vor ieși în stradă.