Articolele din categoria ECONOMIE:

Sorin Grindeanu și Nicolae Ciucă/ Facebook Grindeanu
Sorin Grindeanu: "Un nou contract pentru Autostrada Ploiești-Buzău a fost semnat astăzi!" Când vor începe lucrările și ce costuri implică proiectul
Un nou contract pentru construcţia Autostrăzii Ploieşti - Buzău, respectiv pentru lotul 1 (Dumbrava - Mizil), a fost semnat, joi, potrivit anunțului făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Vorbim despre cel de-al doilea contract semnat în decurs de 10 zile, din totalul de 13 pentru A7.  Potrivit ministrului, este vorba despre un total de 21 de kilometri de autostradă şi de un termen de execuţie de 20 de luni.
Dumitru Chiriță, președintele ANRE/ Captură foto ANRE
ANRE a dat UNDĂ VERDE pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră: când este programată să înceapă producția
Încă un pas către mult-râvnita independență energetică a fost făcut, astăzi, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acordat licența firmelor Black Sea Oil & Gas, Gaz Plus Dacia și Petro Ventures Resources pentru operarea conductelor de alimentare din amonte aferente activității de producție a gazelor naturale în perimetrele Pelican și Midia din Marea Neagră.
Protest la Botoșani (sursă foto: FB/Silviu Constantin)
Transportatorii amenință și ei cu proteste de amploare, după ce șoferii de rând au blocat benzinăriile
Transportatorii amenință cu proteste de amploare față de scumpirea galopantă a carburanților și lipsa de reacție a guvernului. Operatorii solicită plafonarea prețurilor carburanților, după modelul statelor vecine. Anunțul vine după ce șoferii au început deja să se organizeze și să blocheze benzinării din toata țara, iar la finalul lunii se face mobilizare pentru proteste de amploare, la care se estimează participarea a circa 200.000 de oameni. 
CCR a dat undă verde pensiilor speciale ale primarilor
Liber la pensiile speciale. Aproape 10.000 de români primesc sume de cel puțin 3 ori mai mari decât pensia medie
Primarii cer să primească pensii speciale, după ce Curtea Constituțională a decis că eliminarea acestor privilegii pentru parlamentari este neconstituțională. Guvernul a amânat la finalul anului trecut intrarea în vigoare a legii prin care aleșii locali urmau să primească pensii speciale. Pe de altă parte, statul cheltuie în continuare mulți bani pe aceste privilegii. Numărul celor care primesc pensii speciale se apropie de 10.000 de persoane. Aproape jumătate dintre beneficiari sunt foști magistrați. De altfel, tot ei au și cea mai mare pensie de serviciu medie: de peste 20.000 de lei.
Rușii încă exportă hidrocarburi, deși sunt „victime” ale sancțiunile. Foto/Profimedia
100 de zile de război, 100 de miliarde de dolari. Atât a câștigat Rusia din vânzarea de gaze și petrol de la debutul invaziei în Ucraina
Din 24 februarie până pe 3 iunie, Rusia a reușit să câștige 93 de miliarde de euro (97,3 miliarde de dolari) din exportul de hidrocarburi. Și, deși China a devenit cel mai mare cumpărător de cărbune, petrol și gaze, 61% din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile de război ( aproximativ 57 de miliarde de euro ) au fost în Uniunea Europeană.
Carburanții, arma statului împotriva cetățeanului. Foto/Profimedia Exclusiv
Dian Popescu: „Statul român face speculă pe piața de energie. Cei de la Consiliul Concurenței nu au curajul să spună asta!”
Expertul în energie spune că România utilizează aproape 40% din petrolul necesar pe producția de carburanți din surse proprii, unde barilul are un cost de doar 50 de euro barilul. Dian Popescu este ferm convins că cei de la Consiliul Concurenței nu vor face niciun control în piața de carburanți, pentru a afla motivul diferenței uriașe între prețul barilului și cel al carburantului la pompă.
Salariile românilor nu fac față scumpirilor - Doar 30 de lei în plus într-o lună. CALCULE exclusive
Salariile românilor nu țin pasul cu scumpirile - Doar 30 de lei în plus într-o lună. CALCULE exclusive
Salariul mediu în luna aprilie a crescut doar cu 30 de lei. Veniturile medii ale românilor au crescut cu mai putin de 1% într-o lună, în timp ce în luna aprilie inflația a depășit 11%, iar în luna mai a ajuns la 14,5%. Cele mai mari salarii sunt în IT. Iar IT-iștii beneficiază de facilități fiscale pe care Guvernul vrea să le elimine. La polul opus, cel mai prost plătiți angajați au fost cei din turism.
Românii nu știu cum pot cere amânarea ratelor la bancă de la 1 iulie - Guvernul nu a anunțat procedura
Românii nu știu cum pot cere amânarea ratelor la bancă de la 1 iulie - Guvernul nu a anunțat procedura
Românii pot opta pentru amânarea ratelor în doar două săptămâni, însă Guvernul nu a stabilit încă o procedură clară. Ministrul Finanțelor spune că sunt eligibili doar cei care au cheltuieli cu 25% mai mari față de anul trecut, însă oamenii nu știu cum pot demonstra acest lucru. Între timp, ROBOR la trei luni crește de la o zi la alta, iar analiștii vin cu un avertisment: la finalul perioadei de amânare, românii vor plăti chiar și de două ori mai mult. 
Combinatul de apă grea din Mehedinți, pregătit să fie puterea energetică a Europei, zace în ruine - Ce s-a întâmplat după faliment Video
Combinatul de apă grea din Mehedinți, pregătit să fie puterea energetică a Europei, zace în ruine - Ce s-a întâmplat după faliment
Au trecut 7 ani de când a fost oprită producția de apă grea de la uzina ROMAG PROD din județul Mehedinți. Statul român a rămas, însă, cu câteva mii de tone de apă grea și cu o veche problemă: incertitudinea zilei de mâine pentru 80 de salariați care trebuiau să protejeze o avuție națională de 1,2 miliarde de euro, o rezervă impresionantă din cea mai pură apă grea din lume.
Facturi
Jaful secolului - Furnizorii de energie cresc prețurile artificial pentru a lua bani mai mulți de la stat prin mecanismul de plafonare a facturilor
Furnizorii de energie au găsit metoda prin care să fenteze statul! Cresc artificial prețurile și primesc mai mulți bani prin mecanismul de plafonare a facturilor. Descoperirea a fost făcuta în urma controalelor efectuate de reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. În paralel, companiile din domeniu acuză ca nu și-au primit înca banii pe plafonare și amenință că vor ieși de pe piața.