BLOCAJ în criza facturilor uriașe! Guvernul vrea suprataxarea profiturilor - Discuții cruciale în coaliție, joi, 18 august Guvernul caută soluții pentru facturile uriașe la energie. Companiile sunt acuzate de speculă și sunt luate în vizorul statului. Executivul pregătește o ordonanță prin care să impună taxe pe tot lanțul. Compensarea și plafonarea dinamitează bugetul, iar statul nu mai poate plăti facturile românilor. La Palatul Victoria s-a încheiat o ședință crucială pe acest subiect. Liderii coaliției discută ultimele detalii joi, 18 august, cu premierul Nicolae Ciucă.
BRD Groupe Societe Generale S.A., drept la replică BRD Groupe Societe Generale S.A. transmite un drept la replică cu privire la informațiile prezentate de postul Realitatea Plus în cadrul unei ediții a emisiunii "Legile Puterii".
Indicele ROBOR crește, din nou, după o perioadă de acalmie Deși a înregistrat ușoare scăderi, imediat după ce guvernatorul BNR a declarat că „băncile au cam sărit calul”, indicele ROBOR la 3 luni reîncepe ascensiunea. Chiar dacă este ușoară, de la 7,96% la 7,98, semnalul băncilor este clar: nu par să se teamă prea mult de Mugur Isărescu.
Top 10 cele mai vândute mașini din România. Explozie la înmatriculări de automobile electrice și hibrid Crizele multiple par să nu fi afectat piața de automobile noi din România. Din 7 luni ale acestui an, doar în iulie au fost înregistrate scăderi, în rest, creșteri pe toate planurile. Vedeta vânzărilor din primele 7 luni ale anului 2022 este mașina electrică, a cărei cotă de piață s-a apropiat de 8%.
Ședință CRUCIALĂ la Palatul Victoria. Ce schimbări pregătește Guvernul pe piața de ENERGIE Premierul convoacă de urgentă comitetul pentru energie. Potrivit unor surse, reprezentantii ANRE și experții de la Ministerul Energiei suntchemați la Guvern pentru a pregăti noile reglementări. Statul vrea sa suprataxeze profiturile intermediarilor din energie și să elimine specula. Costurile compensarii și plafonării sunt prea mari pentru bugetul de stat.
Economia României, creștere spectaculoasă - Statisticile surprinzătoare publicate de INS În semestrul I 2022, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2021, cu 5,8%, atât pe seria brută cât şi pe pe seria ajustată sezonier, arată estimările ”semnal” publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Nuclearelectrica, afacere de familie pe banii românilor - nevestele șefilor din Energie, angajate pe salarii uriașe Dacă locul de muncă este bănos, de ce să nu lucreze toată familia acolo? După acest principiu se ghidează o mulțime de angajați ai Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă. Inclusiv directorul și-a angajat soția pe o leafă bine remunerată, iar alții au trecut mai departe, punând o pilă pentru copiii lor.
Transgaz și-a majorat PROFITUL, în condițiile în care a livrat mai puțin gaz Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a afişat un profit net la finalul primului semestru mai mare cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea s-a înregistrat în condițiile în care volumul de gaz transportat a fost cu peste 10% mai mică
Prețul gazelor SARE ÎN AER. Gazprom estimează o scumpire cu 60%, pe perioada iernii Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari pe mia de metri cubi. Gigantul energetic controlat de Kremlin a pus scumpirea pe seama scăderilor exporturilor şi, implicit, a producţiei, ca urmare sancţiunilor occidentale.
AVERTISEMENTUL specialiștilor! Rectificarea bugetară riscă blocarea totală a sectorului energetic Rectificarea bugetară este sub 25% din necesarul pentru finanţarea plafonului la energie şi expune la un risc major capacitatea de a mai funcţiona a întregului sector energetic, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Reprezentanţii ACUE subliniază că suma de 2,5 miliarde de lei prevăzută pentru Ministerul Energiei reprezintă doar 7,7% din necesarul de finanţare estimat de minister (31 de miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferenţelor dintre preţul real al facturilor consumatorilor non-casnici şi preţul plafonat al energiei.
Mugur Isărescu a speriat băncile comerciale. După ce le-a transmis, tranșant, că "au sărit calul", ROBOR a scăzut Vești bune pentru românii cu rate la bănci. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat, astăzi, la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%, arată datele publicate de Banca Națională a României.
Exclusiv Scandal URIAȘ. Peste 1 milion de români pot rămâne fără curent. Lider sindical: „Trebuie introdusă starea de urgență în sistemul energetic național” Este scandal uriaș la CE Oltenia, angajații amenință că opresc lucrul și fac apel la premierul Ciucă. Un milion de români ar putea rămâne fără curent electric, dacă unul dintre grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari ar fi închis, iar acest pericol este iminent pentru că cea mai mare carieră de lignit din ţară a fost închisă. Cei de la Complexul Energetic Oltenia, care au în subordine cariera de la Roşia, au declarat recurs, dar magistraţii nu au considerat judecarea ca fiind una urgentă. Sindicatele sunt şi ele uimite de faptul că această activitate este stopată acum.
Criza cerealelor. Ucraina crește exporturile prin porturile de la Marea Neagră Ucraina poate exporta în septembrie trei milioane de tone de cereale din porturile sale şi în viitor ar putea exporta lunar patru milioane de tone de cereale , a anunţat marţi Iuri Vaskov, adjunctul ministrului Infrastructurii.
ROBOR a scăzut din nou - La ce nivel a ajuns indicele folosit pentru calcularea ratelor Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat marți la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%, arată datele publicate de BNR.
Recesiune economică scade cotațiile la petrol. În România, carburanții înregistrează scăderi ușoare Cotațiile internaționale ale petrolului au înregistrat noi scăderi. Dacă imediat după invazia Ucrainei barilul ajunsese la 130 de dolari, în prezent acesta se vinde cu 88,97 dolari.
Germania riscă o PANĂ ELECTRICĂ majoră, din cauza caloriferelor și mașinilor electrice Terorizați de teama că vor îngheța în locuințe din cauza crizei de alimentare cu gaze naturale, germanii riscă să împingă țara în direcția unei pene electrice de proporții. După ce vânzările de calorifere electrice au crescut spectaculos, un oficial a avertizat că rețeaua ar putea ceda, pentru că este subdimensionată pentru un astfel de scenariu de avarie.
NABABII de la stat: Cât câștigă șefii instituțiilor care emit facturile românilor - Salarii de 74 de MII de lei pe lună În plină criză energetică, angajații Hidroelectrica, compania de stat - lider în producția de energie electrică încasează salarii uriașe. Directorul executiv ia în fiecare lună în jur de 15 mii de euro. Spre exemplu: președintele Directoratului câștigă 74.000 lei/lună; un membru al Directoratului ia 73.000 lei/lună iar președintele Consiliului de Supraveghere: 14.500 lei/lună.
Sute de vase blocate pe Dunăre, din cauza nivelului foarte scăzut al apei Sute de vase fluviale cu propulsie proprie sau fără sunt reţinute pe tronsonul româno-bulgar al Dunării din cauza nivelului scăzut al apei. Astfel, au apărut 20 de praguri pe tronsonul româno-bulgar, care împiedică navigaţia.
Vești proaste de la guvern. Puterea de cumpărare scade, inflația crește, balanța comercială este aproape de nivelul nesustenabil Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an, dar a majorat și estimarea privind inflația, în timp ce salariul mediu, în termeni reali, scade. Balanța comercială este și ea nefavorabilă, aproape de nivelul nesustenabil.
În plină criză energetică, România și-a redus producția de gaze naturale, dar și importurile Deși întreaga Europă este lovită în plin de criza energetică, în special de cea a gazelon naturale, România a scăzut producția de gaze naturale. Mai mult, țara noastră a redus și importurile de gaze.
Claudiu Năsui: „Corporatismul nu este capitalism. Cum ia statul de la săraci ca să dea la bogați” Fostul ministru USR al Economiei denunță decizia autorităților de a oferi sprijin financiar doar pentru anumite companii. „Iată cum se face redistribuție de la săraci la bogați. Aproape 700 de milioane de lei din banii dumneavoastră luați prin taxe și impozite, dați gratis”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook.
Salariul mediu pe economie ar putea crește peste estimări, alimentat de majorările pentru BUGETARI Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru acest an o creştere a câştigului salarial mediu net lunar de 11,3%, față de estimarea anterioară de 10,8%, făcută în primăvară.
România a ajuns să importe energie hidro din Bulgaria. Ce se va întâmpla la iarnă Importurile de energie electrică din Bulgaria au explodat. După ce a făcut ravagii în agricultură, iar specialiștii vorbesc despre o explozie a prețurilor la toamnă, seceta a scăzut și producția de energie hidro, principala noastră sursă. În plus, importăm și mai multe alimente, în special lactate.
Facturile EXPLODEAZĂ: românii fac economie la energie și la gaze - Datele arată un consum mai mic Românii au închis becurile, televizoarele și aparatele de aer condiționat în prima jumătate a anului, de teama scumpirilor masive din ultima perioadă. Potrivit Institutului Național de Statistică, datele arată că oamenii au consumat cu 7,4 la sută mai puțin în prima jumătate a anului, față de aceeași perioadă din 2021. Prețurile mari la energie electrică îi îngrijorează pe români în acest moment, ei au început să pună bani deoparte pentru a putea plăti facturile din lunile reci.
Război Ucraina. Cea mai mare bancă din SUA deconectează Rusia de la dolari Tot mai multe bănci rusești pierd oportunitatea de a face decontări în dolari, în urma celor mai mari instituții de credit de stat care au căzut sub sancțiunile de blocare ale Trezoreriei SUA. Cea mai mare bancă din SUA din punct de vedere al activelor - JP Morgan - a început în luna august să închidă conturile de corespondent pentru „colegii” ruși, fără de care plățile în dolari sunt imposibile, transmite Interfax , citând surse de pe piața financiară.
"O nouă promisiune îndeplinită!" Virgil Popescu: A fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile Ministrul Energiei Virgil Popescu a anuțat, vineri seara, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile Herculane - Jupa, care va fi realizată de Transgaz.
Datoria externă a României a crescut cu 2,6 miliarde de euro în doar 6 luni Datoria externă totală a crescut la 30 iunie 2022 cu 2,645 miliarde euro, la 137,26 miliarde euro, de la 134,61 miliarde euro la 31 decembrie 2021, arată datele publicate vineri de Banca Naţională a României.
Război Ucraina. Cum exportă Kazahstanul petrol în lume, dar fără ajutorul Rusiei Pentru că rușii au blocat conductele de petrol ale Kazahstanului către Europa, liderii kazahi au găsit o cale de a ocoli hegemonia Kremlinului. A bătut palma cu Azerbaidjan pentru a folosi conductele acestora.
Consiliul Concurenței a publicat prețurile carburanților în marile benzinării. Ce s-a întâmplat în ultima lună Consiliul Concurenței a publicat, vineri, o nouă listă cu prețurile carburanților, practicate de marile lanțuri de benzinării. Din tabele se observă faptul că tarifele au continuat să scadă, diferența față de 1 iulie, dată la care s-a introdus compensarea de 50 de bani, fiind de circa 50-60 de bani.
Profit URIAȘ pentru Romgaz. Cât a câștigat compania de stat în urma scumpirii gazelor Compania de stat Romgaz a avut câștiguri uriașe ca urmare a scumpirii gazelor naturale. Profitul net în prima jumătate din 2022 este mai mult decât dublu, prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise, vineri, Bursei de Valori București.