Stelian Ion invocă ”trei probleme stringente” pentru susținerea unui nou guvern

Wednesday, 16 October 2019, 13:03, Sursă: REALITATEA.NET

Deputatul USR Stelian Ion consideră că orice discuție referitoare la susținerea unui nou guvern ar trebui să plece de la asumarea rezolvării a 3 probleme stringente: desființarea Secției Speciale, alegerea primarilor și președinților de consilii județene în 2 tururi, abrogarea Legii recursului compensatoriu.

Stelian Ion spune că dacă Ludovic Orban nu își asumă rezolvarea urgentă, până cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie, a acestor probleme, orice discuție referitoare a acordarea unui vot de încredere devine inutilă.

”Orice discuție referitoare la susținerea unui nou guvern ar trebui să plece de la asumarea rezolvării a 3 probleme stringente:

1. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și evitarea pensionării anticipate a mii de magistrați începând cu 1 ianuarie 2020, care ar putea arunca întregul sistem judiciar în colaps.

2. Alegerea primarilor și președinților de consilii județene în 2 tururi. Debaronizarea României este o prioritate absolută acum, nu începând cu 2024, or dacă nu se produce o schimbare legislativă înainte de sfârșitul acestui an, bătălia este pierdută pentru încă un mandat, ceea ce, în ciuda discursului public, poate fi convenabil PNL pentru că au mulți primari avantajați de actualul sistem.

3. Abrogarea Legii recursului compensatoriu. Astăzi probabil că în România vor fi eliberați alți și alți criminali, tâlhari și violatori în baza acestei legi odioase.

Dacă dl. Ludovic Orban nu își asumă rezolvarea urgentă, până cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie, a acestor probleme, consider că orice discuție referitoare a acordarea unui vot de încredere devine inutilă.

De asemenea, asumare și pregătirea alegerilor anticipate nu reprezintă un punct asupra căruia să revenim. Că această procedură ar putea fi blocată pe parcurs în parlament este o cu totul altă chestiune, dar asta nu înseamnă abandonarea discuțiilor și demersurilor concrete făcute în acea direcție.

Aceste modificări trebuie efectuate fie prin ordonanță de urgență, fie prin angajarea răspunerii guvernului.

Sigur că ar fi fost de preferat ca aceste proiecte să fie adoptate de parlament, sigur că avem o mare problemă cu abuzul de OUG-uri, dar până la o viitoare revizuire a Constituției care să elimine acest instrument, avem niște probleme foarte grave, care trebuie rezolvate urgent, iar parlamentul este blocat. Comisia juridică nu a mai fost convocată de pesediști de săptămâni întregi tocmai pentru a nu dezbate și rezolva problema legii recursului compensatoriu, pentru a nu dezbate inițiativa cetățenească Fără penali în funcții publice ș.a.

În ciuda modului neinspirat de formulare a întrebărilor la referendumul promovat de Președinte, rezultatul acestui referendum nu împiedică, implacabil, emiterea unei OUG pe legile justiției. Prin Hotărârea CCR nr. 2/2019 de validare a acestui referendum, Curtea a subliniat în mod lipsit de echivoc faptul că efectul referendumului este unul politic, nicidecum juridic. Deși autoritățile sunt obligate să țină cont de el, având în vedere caracterul consultativ, neclaritatea întrebărilor, și voința reală a votanților acest referendum nu poate avea efectele contrare scopului în care a fost promovat și în care s-a dat votul. Scopul a fost acela de a opri OUG-urile de amnistie, grațiere, modificare a legislației penale și a legilor justiție în sensul slăbirii justiției, în dezacord cu recomandările Comisiei de la Veneția, ale GRECO și ale Constituției României, nicidecum nu a fost în sensul blocării oricărei posibilități de corectare rapidă a acestor legi. Pe de altă parte, aceste aspecte au fost dezbătute intens și în parlament, și la nivel de MJ, CSM, dar și în societate. Așadar nu sunt chestiuni noi, care să ia prin surprindere pe cineva. Opiniile fiecărei părți sunt binecunoscute.

În cazul în care nu se dorește adoptarea acestor modificări prin OUG, ele pot fi făcute, cu mandatul pe masă, prin angajarea răspunderii guvernului. Ne aflăm într-o situație de blocaj în parlament, există urgență, iar noul guvern ar trebui să își asume aceste modificări, chiar cu riscul promovării și adoptării unei moțiuni de cenzură.

Guvernul Dăncilă va fi fost deja plecat de la Palatul Victoria și vom fi făcut un pas important înspre alegerile anticipate. Până la rezolvarea crizei guvernamentale și parlamentare Ludovic Orban, și nu Dăncilă, ar fi cel care ar exercita funcția de premier.

Dacă aceste condiții minimale nu sunt acceptate, dacă se dorește doar bifarea lor pe o foaie de parcurs fără termene precise și sunt lăsate la latitudinea parlamentului este clar că aceste probleme vor persista și după desemnarea noului premier, ceea ce este nacceptabil”, a postat Stelian Ion pe Facebook.