Torționarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați în prima Instanță

Thursday, 17 October 2019, 14:29, Sursă: REALITATEA.NET

După 34 de ani, a venit momentul sentinței pentru torționarii disidentului Gheorghe Ursu. După doi ani de procese, Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat pe foştii ofiţeri de Securitate, acuzaţi că l-ar fi omorât în bătaie pe disidentul anticomunist. Decizia poate fi însă contestată la Instanţa Supremă. 

Acuzaţi de procurori că l-au omorât în bătaie pe disidentul anticomunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitaţi de judecători. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cei doi au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Ursu a intrat în vizorul fostei Securități pentru legăturile sale cu postul Europa Liberă și pentru discuțiile cu lumea literară și artistică din țară și din străinătate.

La ultimul termen din proces, procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru cei doi foşti ofiţeri de securitate. Dacă iniţial procurorul a cerut închisoare pe viaţă, pentru că cei doi au peste 60 de ani, a decis să solicite instanţei detenţie pentru 25 de ani.

Procesul a mai avut încă doi inculpați, foştii miniştri de interne George Homoştean şi Tudor Postelnicu, care au fost acuzați de complicitate. Aceștia au murit între timp. 

Cine a fost Gheorghe Ursu?

Gheorghe Ursu (1 iulie 1926, Soroca, Basarabia - d. 17 noiembrie 1985, torturat la penitenciarul din Calea Rahovei, București) a fost un inginer constructor, poet, scriitor și disident. A fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.