Firmele româneşti au fost discriminate, marginalizate şi oprimate de toate guvernele şi guvernările de după 1990, crede Remus Borza, fiind preferate de autorităţi firmele străine, care îşi externalizează masiv profitul spre ţările de origine.
„Firmele româneşti au fost discriminate, toate marile contracte ale statului au mers la străini. Nu toate averile sunt ilicite, nu toţi românii sunt hoţi, avem şi o opresiune excesivă. Organele opresive să bată şi la uşa multinaţionalelor care externalizează miliarde de euro an de an", a declarat Remus Borza, în cadrul unei conferinţei la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, firmele româneşti se încăpăţânează să facă performanţă într-un mediu economic şi politic ostil. Companiile românești reprezintă, alături de capitalul național, veritabile motoare de creștere economică și piloni de stabilitate socială.
Astfel, firmele cu capital românesc reprezintă cel mai mare angajator, numărând peste 3 milioane de salariați din totalul de 4.5 din care 1.2 milioane sunt bugetari. Borza a mai arătat că, în perioada 2008-2014, firmele românești au generat de 25 de ori mai mult profit decât cele străine, respectiv 55 miliarde lei față de doar 2.5 miliarde lei, deși firmele românești dețin doar o treime din cifra de afaceri a României.
"Deși sunt principalele beneficiare ale ajutoarelor de stat, ale facilităților fiscale și ale contractelor publice finanţatate de la bugetul statului, deși au un cvasimonopol în sectoarele-cheie ale economiei românești, firmele străine au o performanță inferioară firmelor românești. Statul are obligația să protejeze și să promoveze capitalul românesc", a punctat administratorul Hidroelectrica.
Firmele private româneşti nu sunt discriminate doar în raport cu cele străine, ci şi în raport cu companiile de stat sau instituţiile publice, a mai arătat Borza.